Sretan Božić

0

thumb_most_bozic_2004BOŽIĆNA ČESTITKA KARDINALA PULJIĆA

Godinu 2008 ćemo slaviti u Vrhbosanskoj nadbiskupiji kao godinu sv. Pavla, te mi je želja promišljati o tajni utjelovljenja i rođenja našega Spasitelja Isusa Krista među nama upravo na riječima Apostola naroda i njegovom osobnom doživljaju Krista i Boga koji je postao čovjekom.

Sva Pavlova teologija, svo njegovo promišljanje o tajni Božjeg utjelovljenja i rođenja od žene, od Blažene Djevice Marije, temelji se isključivo na njegovom osobnom susretu s Isusom. Za sv. Pavla je Božić tek onda imao smisla nakon što se sam susreo sa živim Kristom, tek onda je betlehemska uzvišena tajna za Pavla postala otkrivena istina Božje ljubavi za čovjeka koju je nekoć tako gorljivo progonio jer je bila samo jedan u nizu izvanjskih događaja koji ga se osobno nisu ticali, dapače nastojao je ugušiti tu istinu bilo u sebi bilo u drugima.

 

Da bismo mi mogli radosno, zahvalno, s ljubavlju slaviti događaj Božjeg rođenja među nama, izvanjski događaj koji se zbio prije dvije tisuće godina u Betlehemu, potrebno je susresti ga osobno i dopustiti mu najprije da se rodi u svakome od nas. Bez tog susreta sve je drugo beskorisno, sve drugo je samo folklor i umišljanje istinske radosti i slavlja, jer sve ono što se samo izvana događa može vrlo lako nikada doprijeti do našega srca i da nam Bog ostane samo stranac i nepoznat. Stoga neka Božić u prvom redu bude dan SUSRETA s Bogom koji je došao svakome od nas i očekuje biti primljen. Taj susret je jedini koji može mijenjati nas i po nama svijet na bolje.

Sv. Pavlu je darovana milost susreta s Kristom. Krist koji ga je obasjao oslijepio ga ja za sve ono za sto je do tada živio i dao mu svoje svijetlo za jedan novi i drugačiji život. Mi smo rođeni u znaku Boga koji je sišao među nas kako bi izlio na nas svoje svjetlo nade, sigurnosti, mira. Po njemu smo baštinici vječnoga života u kraljevstvu Božjem.
Neka taj mir i to svjetlo budu naša sigurnost u nesigurnim vremenima u kojima još uvijek živimo. Molimo ga da ovoj našoj napaćenoj, patničkoj i zemlji kojoj je oplijenjen normalan život, daruje svoj blagoslov i svoju zaštitu a svima nama koji u njoj živimo volju, mudrost i iskrenu dobrohotnost u zalaganju za zajedničko dobro svih.

Želeći Čestit Božić, želim Vam osobni susret s Utjelovljenim Bogom. Neka to bude osobni doživljaj vjere svakog osobno i cijele obitelji kao i cijelog našeg vjernog hrvatskog naroda, kao i svih naroda. Neka vam to iskustvo vjere bude Božićno svjetlo, radost nade u vama i jakost vjere u životnom hodu.

Uz iskrene želje za obilje Božjeg blagoslova neka vam je svima čestit Božić i porođenje Isusovo, te u Novom mladom Ljetu 2008 neka vas prati svaki Božji blagoslov. (kta)