Svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega

Svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega

Svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega

0

Široki Brijeg – U subotu je u Širokom Brijegu održan bogat i svečan program povodom Dana hrvatskih branitelja Grada Širokoga Brijega.
 

Program obilježavanja započeo je Svetom misom za sve poginule i umrle branitelje, koja se u 15 sati služila u crkvi Uznesenja BDM na Brijegu. Misu je predmolio gvardijan fra Tomislav Puljić.

 

Po završetku mise slijedilo je okupljanje kod Gradske sportske dvorane na Pecari te formiranje kolone za mimohod, koji je  bio središnji i najsvečaniji događaj obilježavanja jer se prvi put organizirao  mimohod s 21 stijegom ratnih postrojbi. U mimohodu su sudjelovali branitelji, predstavnici vlasti, limena glazba Oružanih snaga BiH i Mažoretkinje Široki.

Nakon mimohoda Ulicom fra Didaka Bunitća i dolaska svečane kolone na Trg širokobrijeških žrtava uslijedile su protokolarne radnje čitanja kratke povjesnice o  sudioništvu širokobrijeških branitelja  u Domovinskom ratu te  svečano prinošenje stjegova  širokobrijeških ratnih postrojbi,  polaganje vijenca, paljenje svijeća i molitva  kod križa u znak zahvalnosti i sjećanja na sve poginule.

 

Program je nastavljen u kinu Borak održavanjem svečane akademije kojoj su, uz branitelje, nazočili i njihovi gosti te visokopozicionirani dužnosnici lokalne, županijske i državne vlasti,  kao i predstavnici inozemnih institucija. Nakon himne „Lijepa naša“ u izvedbi klape Dobrkovići, prisutnima se obratio gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević. U pozdravnim riječima istaknuo je zahvalnost prema braniteljima i čestitao im njihov dan. Riječi pozdrava, zahvalnost za sve učinjeno, za obranu svakoga hrvatskog doma uputili su Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i Bože Ljubić, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika Sabora RH. Također, na svečanoj akademiji prisutnima su se obratili Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH, Anđelko Mikulić, ratni načelnik i Mladen Begić, ministar branitelja u Vladi ŽZH. Riječi zahvalnosti na samom kraju uputio je Boro Hrkać, predsjednik Odbora za branitelje i ratne stradalnike Gradskog vijeća Široki Brijeg.

 

Po završetku akademije  organiziran je prigodni domjenak i druženje u prostoru ugostiteljskoga objekta “Park” pored Trga širokobrijeških žrtava.

Širokobriješki branitelji  u proteklom Domovinskom ratu  sudjelovali su  na svim  bojišnicama na teritoriju BiH gdje je bilo potrebno od velikosrpske i bošnjačke agresije zaštititi živote, teritorij i strateške interese hrvatskog naroda, počevši   od istočne Hercegovine i  sela Ravno 1991 godine , pa sve do završnih operacija  u sjeverozapadnoj Bosni krajem 1995 . Pri tome je  njih 80  položilo život a znatan  broj je ranjenih i oboljelih.

Velik broj širokobriježana također je dao  doprinos za stvaranje samostalne i neovisne  države Hrvatske boreći se  u postrojbama  RH. Njih 9 (devet) položilo  je život na oltar domovine a mnogi su ranjeni i zarobljeni.

Ovom prigodom još jednom izražavamo duboko i iskreno poštovanje i zahvalnost svima koji su svoje živote i zdravlje ugradili  za našu  zajedničku slobodu i temelje države Hrvatske.

vrelo www.sirokibrijeg.ba