Tko su 50 znamenitih Širokobriježana

Tko su 50 znamenitih Širokobriježana

Tko su 50 znamenitih Širokobriježana

0

VEČERNJAKOV IZBOR

foto Siroki.com
foto: Siroki.com

Široki Brijeg sjedište je Županije zapadnohercegovačke. U povijesti, kao i danas, poznat je prije svega kao kulturno i obrazovno središte. Širokobriješku gimnaziju pohađali su mnogi poznati književnici, umjetnici, znanstvenici, političari… Jedan od njih je i Antun Branko Šimić, koji je opjevao "tu plavu skamenjenu vječnost". Veliku ulogu u povijesti imali su franjevci. Uz zgradu Gimnazije, koju su fratri sagradili 1931. godine, a koja danas nosi ime fra Dominika Mandića, zatim Franjevački samostan i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, svakako treba spomenuti i Franjevačku galeriju te, poslije Domovinskoga rata, utemeljenu Akademiju likovnih umjetnosti.

 

 Franjevačka zajednica nastaje 1846. godine, nakon dolaska fratara na Čerigaj. Premda su franjevci i prije djelovali u Hercegovini, spomenuta godina uzima se godinom rođenja Širokoga Brijega. Prva kapela u Hercegovini sagrađena je polovinom 19. stoljeća na Čerigaju. Ostaci starorimske bazilike, utvrda i veliki broj predmeta antičkoga podrijetla pronađeni su u Mokrom, a stećak Vitko premješten je i nalazi se ispred Zemaljskoga muzeja u Sarajevu. Vitko je prvo pisano ime u povijesti grada i širokobriješka podružnica Matice hrvatske izdaje časopis pod tim imenom.

Kada govorimo o povijesti nezaobilazno je spomenuti Kočerinsku ploču iz 1404. godine, koja je i prvi dokument o postojanju kršćanstva na ovim prostorima. To je grobni natpis Vignja Miloševića, pisan bosančicom, odnosno hrvatskom ćirilicom i to čistom ikavicom. Široki Brijeg dao je veliki broj poznatih osoba iz svih sfera društvenoga života. Svi su oni tu rođeni ali ih je mali broj cijeli život ostao fizički vezan uz Široki Brijeg. No, uvijek su se rado vraćali i s ponosom isticali svoje podrijetlo. Na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza, a kada se obilježava i Dan općine, grad ima dvostruko više pučana. Svi koji žive izvan svoga mjesta, rasuti po svijetu, tradicionalno se okupljaju u Širokome Brijegu na taj dan. Kada se govorilo o statistikama većinom se isticalo kako Široki Brijeg ima najviše glasovira i kafića na broj stanovnika. Bio je grad s najskupljom tržnicom u bivšoj državi, a i današnje statistike govore kako ima "najtežu" potrošačku košaru. Postao je i značajno gospodarsko središte, a tijekom rata i u poratnim godinama je i medijsko središte. Kazališna tradicija datira još iz 50-tih godina, a danas djeluje amatersko kazalište "Didak".

Široki Brijeg ima osnovnu i srednju glazbenu školu. Godišnji kulturni događaji u gradu su: Dani filma – mediteranski festival dokumentarnoga filma, West Herzegovina fest, Briješka zvona, te Etno silo. Širokobriješki sportaši, posebice nogometaši, koji su peterostruki prvaci H-B i prije dvije godine prvaci BiH i ovogodišnji jesenski prvaci, te košarkaši višestruki prvaci H-B i 4 puta prvaci BiH, bilježe uspjehe kako u BiH tako i Europi. Nakon rata podignut je na središnjem gradskom trgu spomen Križ, te ispred zgrade općine spomenik dr. Franji Tuđmanu. Počasni gost Širokoga Brijega je dr. Andrija Herbrang.

Tko su najpoznatiji Širokobriježani

Umjetnost
Sofija Naletilić – Penavuša
Kiparstvom se počela baviti u svojoj 64. godini života. Izrađivala je kipove i figure od drveta s biblijskom i povjesnom tematikom, kao i likove životinja. Imala je 15 samostalnih i više od 20 skupnih izložbi. Za deset godina rada uvrštena je u Likovnu enciklopediju.

Politika
Gojko Šušak
Četvrti ministar obrane u samostalnoj Hrvatskoj. U Hrvatsku se iz iseljeništva, Kanade vraća 1989. godine. U Mesićevoj Vladi 1991. postaje ministar iseljeništva, potom i ministar obrane RH. Bio je desna ruka prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Povijest
dr. fra Dominik Mandić
Franjevac, hrvatski povjesničar i političar. Bio je ravnatelj klasične gimnazije na Širokom Brijegu. Najveći dio njegova povjesničarskog opusa nastao je u inozemstvu. Služio se talijanskim, francuskim, ruskim, španjolskim, njemačkim, engleskim, poljskim, češkim i slovačkim jezikom. Naklada ZIRAL izdala je njegova sabrana djela.

Crkva
fra Jozo Zovko
Najpoznatiji franjevac. Bio je župnik u Župi Međugorje 1981. kada su započela Gospina ukazanja. Komunističke vlasti ga sude na tri godine zatvora zbog vjerovanja u Gospina ukazanja. Uz pastoralni rad na župi Široki Brijeg djelatno se bavi i radom s hodočasnicima.

Sport
Predrag Naletilić
U svijetu nogometnoga biznisa, sa svojim sinom Markom, najpoznatiji je hrvatski menadžer. Počeo je s poslovima posredovanja kod prijelaza nogometaša prije više od 50 godina, ali ga je Marko nadmašio postavši jedan od 25 najprestižnijih europskih menadžera. (ms)

Gospodarstvo
Mirko Grbešić
Uspješan gospodarstvenik. Vlasnik tvrtki Mepas i Metalac u Širokome Brijegu, vlasnik Saponije iz Osijeka, Brodomerkura iz Splita i Koestlina iz Bjelovara. Glavni je sponzor NK Široki Brijeg. Poznat je kao humanitarac.

Dijaspora
Patrizia Penavić
Tajnica bivšega predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Billa Clintona. Jedna od najbližih prijateljica bivše prve dame Sjedinjenih Država Hillary Clinton. Njezin otac Frano Penavić također je uspješan poslovni čovjek u Sjedinjenim Državama.

Književnost
Ivan Softa
Hrvatski pisac koji je u književnosti pola stoljeća bio prešućivan. Osnovna škola u Rasnu danas nosi njegovo ime, a postavljena je i njegova skulptura. Napisao je romane Na cesti – doživljaji nezaposlenog radnika, Dani jada i glada i Nemirni mir, te pripovijesti Brat, Jetrvska zloba, Brak bez ljubavi i druge. (ms)

Znanost
fra Serafin Hrkać
Akademik, dvostruki doktor filozofskih znanosti. Prvi hercegovački franjevac koji je postao članom ANUBiH. Profesor na Sveučilištu u Mostaru. bibliotekar Franjevačke knjižnice i kustos Samostanskog muzeja na Širokome Brijegu. Bavi se i prevođenjem, filologijom, istraživanjem i proučavanjem neobjavljene baštine pisane na talijanskom i latinskom jeziku….

Estrada
Ðurđica Milićević – Barlović
Glazbenica, bivša pjevačica glazbene skupine Novi fosili.

Večernji List, Mila Stanković