PREDSTAVLJAMO




Home Vijesti U Izbičnu pronađene velike zalihe vode
U Izbičnu pronađene velike zalihe vode

U Izbičnu pronađene velike zalihe vode

0
0
busotina_voda_izbicnoŠiroki Brijeg – Ponedjeljak, 23. srpnja 2012., dan je kojeg će mnogi župljani Izbična posebno pamtiti. Nakon subotnje početka izvedbe radnji na istražnim bušotinama pitke vode u ponedjeljak je nastavljeno bušenje na novoj lokaciji, iznad Umca. Već nakon prvih metara nove bušotine struktura tla upućivala je na potrebu za premještajem na novu lokaciju ali je, srećom, odlučeno nastaviti još nekoliko metara s bušenjem, što se kasnije pokazalo pravim potezom.

Ubrzo nakon dvojbe o dislociranju bušotine, već na 35 metru, počela se nazirati prva količina vode koju je snažni stroj tvrte VIKTORIA iz Širokog Brijega izbacivao na površinu. Svakim daljnjim metrom ulazilo se još dublje u vapnenac koji je u sebi sadržavao izdašnije količine te je načinjena bušotina od 112 metara dubine. Na opće zadovoljstvo svih okupljenih, zračni kompresor izbacivao je vodeni mlaz i nekoliko metara u zrak, a voda iz bušotine počela se potokom slijevati prema izbičkom polju.

Po prvim, grubim, procjenama količina pronađene pitke vode više je nego dovoljna za sva domaćinstva u našoj župi – što je sjajan rezultat i nagrada cjelokupnom procesu istražnih radnji koje su prethodile. Bušotina je nakon toga obložena zaštitnim cijevima i u potpunosti spremna za naredno testno crpljenje i pročišćavanje vode. Nakon dovršetka postavljanja zaštitne obloge sondama je izmjerena razina vode u bušotini a mjerenje je pokazalo razinu vode već na 27,5 m ispod površine tla. To dovodi do zaključka kako je na ovom mjestu (na 790 m.n.v.) pronađen sloj vode visok 84,5 metara – što je više nego sjajan rezultat.

Zadovoljstvo viđenim i doživljenim namjestilo je osmijehe na lica mnogih okupljenih koji su cijelo vrijeme željno iščekivali ovakav rezultat. Ovaj veliki događaj za naš kraj kasnije se uz pjesmu, veselje i pratnju našeg tamburaškog sastava KUD-a Brda, proslavljalo duboko u noć.

Ovom iznimno značajnom događaju za naš kraj dužni smo još jednom zahvaliti, najprije, gospodinu Miljenku Mići Crnjcu – koji je osigurao sredstva za ovaj značajan istražni postupak, zatim gosp. Zdravku Brajkoviću – koji je je vodio postupak istražnih radnji bušotina. Zahvaljujemo na stručnoj i nesebičnoj potpori gosp. Stjepanu Karačiću-Ćipi, gosp. Tihomiru Pavkoviću, cjelokupnom rukovodstvu naše mjesne zajednice, te svim ostalima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom velikom i značajnom projektu.

Za daljnje postupke slijedi ugradnja naručene pumpe za vodu koja će se spustiti u dubinu bušotine kako bi se načinila prva testna ispumpavanja i analiza vode. Potom slijedi priprema i izrada projekta mreže vodovoda s pratećom infrastrukturom, a onda s pravom možemo očekivati novi preporod našeg kraja.

izbicno.info

 

SAZNAJ VIŠE




AKCIJA