U Širokom solarne elektrane, tvornice autodijelova, pelena…

U Širokom solarne elektrane, tvornice autodijelova, pelena…

U Širokom solarne elektrane, tvornice autodijelova, pelena…

0

Široki Brijeg počeo je pripreme za velike investicije.
Naime, nekoliko lokalnih privrednika zainteresovano je za otvaranje fabrika pelena i autodijelova, te jedne solarne elektrane, pa je Grad pristupio izradi Plana parcelacije zemljišta za izgradnju tih pogona. Kako saznajemo u Gradskoj upravi, budući investitori su firme “Viktoria” i “Prančiok”, te širokobriješki preduzetnik Karlo Soldo, koji već dugo radi u Austriji.

Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, kaže za portal “eKapija.com” da je početak gradnje moguć već u ovoj godini.

– Najprije krećemo sa parcelacijom zemljišta, a rok za završetak tog posla je šest mjeseci. Siguran sam da će naše službe posao obaviti mnogo ranije, te početak izgradnje ovih postrojenja možemo očekivati odmah po okončanju parcelacije – kaže Kraljević i dodaje da se zasad ne može detaljnije govoriti o vrijednosti investicija, kapacitetima, te broju potrebnih radnika.

Naime, na sjednici Gradskog vijeća 27. juna preduzeti su bitni koraci za razvoj privrede Širokog Brijega. Prema riječima gradonačelnika, jedna od donesenih odluka je da se izradi plan parcelacije za proširenje industrijske zone Knešpolje, gdje bi se gradila fabrika autodijelova.

– Zahtjev za ovaj posao podnio je preduzetnik Karlo Soldo, porijeklom iz Širokog Brijega, koji radi u Austriji. On je zainteresovan da kupi 10.000 m2 zemljišta gdje bi otvorio pogon za proizvodnju dijelova za automobilsku industriju – kaže Kraljević.

Takođe, pristupilo se izradi plana parcelacije za izgradnju pogona za proizvodnju pelena u selu Buhovo.
– Ivan Sabljić iz širokobriješke firme “Viktoria” uputio je 7. marta 2014. godine zahtjev za parcelaciju navedenog zemljišta radi izgradnje farme koza. Gradsko vijeće je to odobrilo, ali je firma u međuvremenu zatražila izmjenu plana, tako da će sada graditi fabriku pelena. Prema informacijama kojima raspolažemo, investitor je odustao od izgradnje farme koza. Osim toga, lokalna firma “Prančiok” planira u Dobrkovićima, kod poslovne zone “Trn”, da gradi solarnu elektranu. Investitor je tražio prostor od 20.000 m2 – navodi naš sagovornik.

I ovdje nije kraj ulaganjima u sjedište Zapadnohercegovačkog kantona. Više od 5 mil KM planirano je za sistem navodnjavanja, kaže Miro Kraljević, što će znatno unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju u ovom mjestu.

– Projekat rekonstrukcije i proširenja sistema za navodnjavanje treba da bude završen do proljeća 2016. godine, a finansira ga Svjetska banka. U sklopu toga, slijedi i rekonstrukcija akvadukta na rijeci Lištici. Realizacijom ovog višemilijunskog projekta značajno će se povećati mogućnost natapanja zemljišta, te će biti stvoreni preduslovi za aktivnije bavljenje poljoprivrednom djelatnošću, što se već osjetilo na terenu i u ovoj godini.

Široki Brijeg će do kraja godine dobiti i modernu autobusku stanicu na 3.910 m2. Gradonačelnik kaže za “eKapiju” da će u ovom mjesecu, javno-privatnim partnerstvom između Grada i firme “Miškić-bus”, početi izgradnja stanice. Investicija je vrijedna oko 1,5 mil KM.

Uskoro kreće i izrada strategije za razvoj grada.

– Na sjednici 27. juna usvojeno je Rješenje o imenovanju članova Partnerske skupine za izradu Strategije razvitka Grada Širokog Brijega 2016-2025. Znači počinjemo s izradom jednog od ključnih dokumenata razvoja našeg grada – kaže Kraljević.

Kao i mnoge druge opštine u BiH, Široki Brijeg ima određene beneficije za investitore. Grad je usvojio odluku o smanjenju cijene zemljišta za investitore koji su spremni zaposliti nove radnike.

– Cijena zemljišta može da se umanji za određeni postotak u zavisnosti od toga koliko je investitor planirao da otvori radnih mjesta. Ako je riječ o proizvodnoj djelatnosti, cijena je dvostruko manja, pa se tako tržišna cijena po metru kvadratnom može umanjiti i do 40% od stvarne cijene zemljišta.

U Širokom Brijegu postoje dvije industrijske zone. U “Knešpolju” nije ostalo još mnogo prostora za gradnju, kaže gradonačelnik, ali je prije godinu dana, puštanjem u rad pogona kompanije “Feal”, otvorena poslovna zona “Trn”. Ona je udaljena 3 km od grada i nalazi se uz magistralnu cestu Mostar-Posušje.

– Ukupna površina industrijske zone “Trn” je 128 hektara, a provrednicima je na raspolaganju 55. Veličina parcela u prvom dijelu zone je od 5.000 do 16.000 m2, a u planu je da se desetak parcela putem tendera ponudi investitorima za proizvodno-poslovne sadržaje – navodi Kraljević.

Najveći potencijali Širokog Brijega su metaloprerada (kompanija “Feal”), građevinarstvo (“Hering”, A3), proizvodnja obuće (FBD), poslovne usluge i usluge zastupanja (“Mepas”, MCI), te proizvodnja duvana, vinove loze, voća i povrća.

Gradonačelnik Širkog Brijega kao primjer uspješne kompanije navodi “EZ–Engineering”, u kojoj je zaposleno više od 70 inženjera raznih struka.

– Kompanije ja osnovana prije 10 godina. Pruža inženjerske i strojarske usluge dizajna u različitim sektorima internacionalne automobilske, avio, željezničke industrije, te brodogradnje. Ovo je jedan od primjera koji bi mogli slijediti budući investitori.

Vedrana Džudža