Vatikanska diplomacija upozorila Amerikance na odnos prema Hrvatima u BiH

0

vatican_bihVatikanska diplomacija pokrenula je diplomatsku ofenzivu kako bi američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney prestao s ignoriranjem i marginaliziranjem katolika u Bosni i Hercegovini, koji su u pravilu Hrvati u BiH. Bljesak. ba doznaje kako su uzoriti kardinal Vinko Puljić i banjalučki biskup Franjo Komarica upoznali apostolskog nuncija u BiH Alessandra D Ericca o postupcima američkoga veleposlanika…
…. Douglasa McElhaneya koji je u pravilu zaobilazio bh. Hrvate glede ključnih reformi u BiH. Prvi put pokušavajući nametnuti za Hrvate katastrofalni travanjski paket ustavnih promjena, drugi put na tajnim sastancima bošnjački i srpskih lidera glede reforme policije i treći put prije nekoliko dan kada su Miloradu Dodiku i Harisu Silajdžiću u SAD-u bez nazočnosti Hrvata ponuđeni korigirani travanjski paket, koji je i u ovom slučaju po Hrvate poguban.

Iako je SAD-u već gotovo cijelo desetljeće BiH jedan od manje značajnih vanjskopolitičkih ciljeva, State Department, koji je ionako nezadovoljan djelovanjem McElhaneya u BiH, upozorio je toga odlazećeg američkoga diplomatu iz BiH da prestane s ignoriranjem bosanskohercegovačkih katolika.

Slične upute State Department će dati i budućem američkom veleposlaniku u BiH. Moćna vatikanska diplomacija „zaprijetila" je da će u protivnom iz tihe diplomacije početi djelovati javno.


(bljesak.ba)