Više tisuća mladih hrvatskih katolika u Komušini poručili:

0

Mladi katolici: Gradit ćemo civilizaciju ljubavi i mira
Autor Dejan JAZVIĆ

KOMUŠINA – Rijeka mladih katolika iz svih bosanskohercegovačkih biskupija, te Hrvatske i drugih zemalja, slila se jučer u Komušinu kod Teslića, gdje su počeli dvodnevni Susreti hrvatske katoličke mladeži.

Riječ je zapravo o tradicionalnim susretima, ali je ovo prvi put da se oni održavaju u BiH, pa je i njihovo značenje kako za Katoličku crkvu u BiH, tako i za državu BiH, vrlo veliko. Iako je ukupan broj mladih koji su jučer došli u Komušinu teško procijeniti, organizatori kažu kako je vjerojatno bilo više od 5000 sudionika.

Susreti su službeno počeli u jutarnjim satima pokorničkim bogoslužjem. Sudionici su se potom, noseći čudotvornu sliku Gospe Kondžilske, a predvođeni nadbiskupom vrhbosanskim, kardinalom Vinko Puljićem i banjalučkim biskupom Franjo Komaricom, uputili prema zavjetnoj kapelici na četiri kilometra udaljenom brdu Kondžilo.
Koncelebrirano misno slavlje na Kondžilu predvodio je kardinal Puljić, koji je u posebnoj izjavi novinarima istaknuo kako je iznimno sretan okupljanjem tolikog broja mladih u ovom svetištu Vrhbosanske nadbiskupije.
– Upravo su mladi živa Crkva – kazao je Puljić.

Prije mise je nazočne, posebno mlade, pozdravio biskup Komarica u ulozi pročelnika Vijeća za medije. Na njihovim jezicima zahvalio je mladima iz Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke i Švicarske, što su dolaskom u Komušinu pokazali solidarnost sa svojim vršnjacima u BiH.
Mladi, okupljeni na prvom susretu hrvatske katoličke mladeži, uputili su i proglas, u kojem izražavaju svoju odanost Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu i spremnost živjeti kršćanska načela u svakodnevnom životu. Tako ističu i da će braniti i zauzimati se za dostojanstvo ljudskog života i njegova prava od začeća do prirodne smrti.

Također izražavaju svoju ljubav prema rodnoj grudi i poštovanje prema poginulim braniteljima i svim žrtvama rata, te povjerenje u ljubav, koja svoj izvor i uvir ima u Bogu, kao temelj i zalog zajedničkog života u miru i pravednosti. Spremni su, kažu, uzeti lik i djelo blaženog Ivana Merza za program svojega katoličkog života i djelovanja.
– Izražavamo spremnost da, u suradnji s drugima i drugačijima, uložimo svoje sposobnosti i talente, koje nam je Bog darovao, u izgradnju nove civilizacije ljubavi. izražavamo svoju želju i zahtjev svima koji nose odgovornost u BiH da nam omoguće zaposlenje i osiguraju jednake uvjete obrazovanja kao u europskom zemljama kako bismo mogli pridonositi boljitku društva i naroda – ističe se u proglasu.