Vrcanje meda u Izbičnu i Rakitnu

Vrcanje meda u Izbičnu i Rakitnu

Vrcanje meda u Izbičnu i Rakitnu

0

med_izbicnoŠiroki Brijeg – Fratar je oduvijek volio pčele, a oni veliki zaljubljenici su bili sretni da netko od njihovih župljana zadobije ovu istu ljubav i nastavi raditi ovaj lijepi rad. Tako je i danas, Bogu hvala. Danas naša franjevačka zajednica u Hercegovini ima desetak fratara koji se bave pčelarstvom uza sve svoje svagdanje poslove, a među njima je i dr fra Marinko Leko koji je odgojio, kroz dugi niz godina, tolike pčelare i tolike zaljubio u pčele.
Među inima je i ovaj koji vam piše ove retke.

Proljetos, kao i prošle godine, nije bilo kakva velika meda. Neki su malo vrcali samo da pukne glas da je vrcaljka radila. Svi smo se nadali pogospojinskom vrisku, ali nada nije baš bila tako utemeljena. Budući da su kiše okasnile i suša uzela danak, nije se imalo što čekati. Trebalo je pristupiti pregledu, uzimljavanju i još vrcanju ako ga bude bilo. Međutim i najoptimističniji se nisu nadali da će ovako biti poslije svega. I u Rakitnu kod fra Marinka i u Izbičnu kod fra Franje je bilo mimo svih očekivanja na ovakvoj sušnoj godini.

Svatko je dobio svoj posao, ali pčele su danas ljute… ne trpe krađu

 

Veoma je važno da su zajednice zdrave i da su pčele puno toga zalegle. U Izbičnu u jednoj košnici smo našli devet ramova u leglu. Ostaje i med i leglo za bolje dane, a nada u dobru zajednicu pčela za proljeće. Nije meda kao što je bivalo dvije godine nazad, ali nije nikako onako kako se crno prognoziralo. Sve u svemu jedna dobra trećina od idealnoga prinosa, što je za ovu i ovakvu godinu, u kojoj se nismo poslije suše ničemu nadali, posve i posve dobro.

Slike donosimo više radi zanimljivosti onima koji nemaju prilike izbliza vidjeti ovu ljepotu. Nije nakana reklamiranja nikoga, ali je želja da se još netko zaljubi u ovaj lijepi posao, zapravo hobby, a može biti i posao ako netko to uzme za ozbiljno i na veliko. Za sada neka bude toliko, nadajući se dobrom zdravlju nama i pčelama i dobrom medu u novom proljeću.


thumb_med_vosak

Nisu ovo oni teški kolutovi sira parmezana od pedesetak kg…


Ovo je kolut našega pravoga, domaćega, pčelinjega, kuhanoga voska

fra Franjo Mabić

www.izbicno.info