Web promocija video spota benda ‘Berette’ za pjesmu ‘Pleme’

Web promocija video spota benda ‘Berette’ za pjesmu ‘Pleme’

Web promocija video spota benda ‘Berette’ za pjesmu ‘Pleme’

0

Široki Brijeg – Pogledajte video spot benda Berette za pjesmu "Pleme" koji je rađen u produkciji LightStudia i West Herzegowina Fest-a, pod snimateljskom palicom Tomislava Miličevića i Andrije Zeljke. Spot je sniman u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu.

 
{youtube}lWzy3-iNUgI{/youtube}

Album prvjenac benda Berete istoimenog naziva "Berete" sniman je u Sarajevu u studiu "Skirlibaba" pod producentskom palicom Branka Jakubovića (Dubioza Kolektiv). Berrete trenutno pripremaju materijal za drugi album koji bi trebao izaći 2012. godine. Više o Berettam pogledajte na njihovim službenim stranicama www.berette.net.

sirokibrig.com

Njima je važno samo svirati

Bez ikakvih potpora i donacija iz raznih fondacija bh. ministarstava kulture, grupa Berette iz Širokog Briga nedavno je snimila svoj prvi album i time javnosti poslala još jedan pozitivan dokaz glazbene proizvodnje iz Širokog Brijega.
Iako se Berette prvi put okupljaju 2000. godine kao klasična hip-hop grupa, od 2006. godine sviraju kao live bend. Uz izmjene tijekom godina, današnja postava je u sastavu Ivona Skoko – vokal, Ivan Mikulić – MC, Tomislav Zovko – MC, Vlado Kraljević – gitare, Sead Zaklan – bass gitara i Danijel Kadijević – bubnjevi.
Pobjednici festivala

Član benda Vlado Kraljević kaže nam da se materijal za album "kuha" već oko 10 godina, ili pet godina ako uzmemo u obzir sadašnji sastav grupe, no čekao se pravi trenutak za prvi album: da pjesme sazriju, a do istovremeno budu zadovoljni i kvalitetom. Tako su napokon objavili svoj prvi album s 12 pjesama, a promocija je bila na 'domaćem terenu': u prelijepom ambijentu prepunog caffea-bašče Park u Širokom Brijegu. Koliko su prepoznatljiv bend, svjedoče brojni koncerti, ali i nagrade koje su osvojili: pobijedili su na West Herzegowina Festu 2008. te na "Jaeger Music Nightu" koja im je omogućila snimanje svog prvog studijskog albuma. Album su snimili u studiju Skirlibaba u Sarajevu u produkciji Brane Jakubovića (Dubioza kolektiv), pa Kraljević kaže kako album dosta gravitira prema zvuku Dubioze kolektiva, uz Berettine primjese.

Autorska glazba

Nakon Širokog Brijega Berette polako, ali sigurno kreću u promociju ovog albuma po BiH i Hrvatskoj: sutra nastupaju u Ljubuškom, 2. srpnja u Posušju, a nakon toga po Hrvatskoj (Split, Makarska, Jelsa na Hvaru, Zagreb i najvjerojatnije po Istri).
"Mi smo zadovoljni. Nama je važno samo svirati, a radi toga smo prvi album i čekali toliko dugo", kaže nam Kraljević.
Grupa Berette odlično zvuči: kritičari kažu da u usporedbi s nekim zvučnijim hip-hop bendovima iz regije zvuče kao mlađa sestra zagrebačke grupe Elemental. Uživo
zvuče kao tulum, publika zna refrene i pjevaju skupa. Iako su u kategoriji hip-hopa, Berette imaju zarazne i pamtljive refrene koji će im osigurati nekoliko hitova.
Zanimljiv spoj vokala sa solid bubnjarem i sympho gitaristom, vokal pjevačice Ivone daje ambijentalni dojam ovog hard-hip-hop (HHH) benda, a gitarist virtuoz Vlado Kraljević daje poseban sympho-rock ambijent bendu, što ih udaljava od hip-hop skupina koje mahom zvuče slično. Kraljević nam kaže da je svaki član grupe u Berette donio nešto svoje, pa je zvuk Beretta zanimljiv crossover rocka, hip-hopa, metala i soula.
"Ispala je to fina simbioza svih tih stilova. A kako to zvuči, mogu čuti svi koji poslušaju naš album", kaže nam Kraljević.
Kraljević nam kaže da je završeno i snimanje spota za pjesmu "Pleme", a spot bi trebao biti promoviran ovaj ili idući tjedan, kaže nam Kraljević. Spot je rađen na lokaciji Duhanske stanice u Širokom Brijegu, u staroj ruševnoj tvornici, a sniman je u HD rezoluciji najmodernijim kamerama.
Iako su službeni tiraži ovakve glazbe mali, ovaj bend zna što hoće i neće ih zaustaviti nebriga države u pogledu zaštite glazbenih prava. Prežive li trenutačne bh. glazbene trendove, kojima dominira folk, Berette će bez sumnje biti ‘solid state' glazbena skupina ljudi koji stvaraju svoju autorsku glazbu.

Piše: Andrijana Copf Dnevni List