Zabranjena divlja gradnja na Blidinju

0

KRAJ VIŠEDESETLJETNOJ DIVLJOJ UZURPACIJI PARKA PRIRODE BLIDINJE

thumb_blidinje_sirokiPOSUŠJE – Od danas je zabranjena sva gradnja na posuškom području Blidinja, potvrdio nam je općinski načelnik Ante Bošnjak. To bi trebalo značiti kako je konačno došao kraj višedesetljetne divlje gradnje, uzurpacije i prijevara pri prodaji parcela koje su posljednjih godinu dana poprimile zabrinjavjuće razmjere.

Stop divljoj gradnji
Doslovno su preko noći nicali temelji vikend kuća ili vila na tamošnjem državnom zemljištu, koji je i sastavni dio zaštićenog područja Parka prirode Blidinje.
– Na strpljenje pozivam sve oni koji imaju ili žele imati imovinu u Blidinju, jer će tek nakon sređivanja postojećeg stanja dobiti svoju pravu priliku. Bit će mjesta za sve – naglašava načelnik Bošnjak.


Što se tiče većinskog posuškog dijela tog parka, takva zabrana će trajati najmanje do kraja godine, do kada se očekuje izrada regulacijskog plana koji je još davnih osamdesetih godina naručen i plaćen Godetskom zavodu u Sarajevu.
-Do tada će se jedino moći obnavljati, ali ne i nadograđivati, ranije izgrađeni objekti na privatnom zemljištu. Već u petak smo izdali sedam rješenja o rušenju objekata u početnoj fazi gradnje.

Pojačana inspekcija
O kakvim biznisu je riječ govori i podatak da je cijena kvadrata dosegla i do 50 eura, ovisno o samoj lokaciji – navode u Ministartvu prostornog uređenja Zapadno-hercegovačke županije, čije je inspektore na čelu s ministrom Marjanom Babićem osiguravala policija. Oni će danonoćno ostati u ophodnji na tom planinskom području te bilježiti svaki pokušaj ilegalne gradnje, što bi rezultiralo podnošenjem kazneno-prekršajnih prijava. Počiniteljima se prijeti čak i zatvorom. Operativno se već sada prikupljaju podaci o dosadašnjim divljim graditeljima. (RS)