Zvonko Perko

Zvonko Perko

Zvonko Perko

0

Izložba, franjevačka galerija Široki Brijeg

Zvonko Perko, slikar ljudske topline i najdubljih, skrivenih kutaka ljudske duše. Vođen umjetničkim nagonom, slika što želi, ne podilazi zakonima tržišta, niti trendovima. Idealist, umjetnik u duši, umjetnik po zanimanju, umjetnik po načinu života, i zato se njegova umjetnost bez ikakve sumnje može nazvati iskrenom umjetnošću. Likovi su mu vanvremenski, nalaze se u novom svijetu, kreiranom i smišljenom samo za njih. Potpuno mirni, sjetni, odmjerenih pokreta, stavljeni u uski izrez, izvučeni u prvi plan, neposredno komuniciraju s promatračem. Sigurnom impostacijom likova, gauginovski snažnom konturom, Perko postiže punu uvjerljivost i prisutnost likova. Djevojke, monumentalne, kao klesane iz teškog hercegovačkog kamena, teških ruku, ali sposobne samo za nježne i suptilne dodire, ne mogu i ne žele nauditi svojim teškim rukama. I kad ih slika hladnim bojama iz njih izvire toplina i tiha dobrota. Sve je odmjereno, nenametljivo, ali upravo ta suzdržana ljupkost, začinjena monumentalnošću likova, nameće se snagom emocije koju Perko kanalizira u duše svojih likova, i daje djelu pečat nepatvorene umjetničke ekstaze.
Tomislav Ćavar

 

 

 

Zvonko Perko, slikar ljudske topline i najdubljih, skrivenih kutaka ljudske duše. Vođen umjetničkim nagonom, slika što želi, ne podilazi zakonima tržišta, niti trendovima. Idealist, umjetnik u duši, umjetnik po zanimanju, umjetnik po načinu života, i zato se njegova umjetnost bez ikakve sumnje može nazvati iskrenom umjetnošću. Likovi su mu vanvremenski, nalaze se u novom svijetu, kreiranom i smišljenom samo za njih. Potpuno mirni, sjetni, odmjerenih pokreta, stavljeni u uski izrez, izvučeni u prvi plan, neposredno komuniciraju s promatračem. Sigurnom impostacijom likova, gauginovski snažnom konturom, Perko postiže punu uvjerljivost i prisutnost likova. Djevojke, monumentalne, kao klesane iz teškog hercegovačkog kamena, teških ruku, ali sposobne samo za nježne i suptilne dodire, ne mogu i ne žele nauditi svojim teškim rukama. I kad ih slika hladnim bojama iz njih izvire toplina i tiha dobrota. Sve je odmjereno, nenametljivo, ali upravo ta suzdržana ljupkost, začinjena monumentalnošću likova, nameće se snagom emocije koju Perko kanalizira u duše svojih likova, i daje djelu pečat nepatvorene umjetničke ekstaze.Tomislav Ćavar

 

 
foto SIROKI.COM

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA SLIKA I CRTEŽA ZVONIMIRA PERKE
Sinoć je u Franjevačkoj galeriji otvorena retrospektivna izložba slika i crteža širokobriješkog slikara Zvonimira Perke. Izložene su 84 slike i 15 crteža iz razdoblja od 1974 do 2006. godine. U prepunoj Franjevačkoj galeriji svečanost su uveličali klapa Dobrkovići i tamburaši iz Dobrkovića. Izložba je prodajnog karaktera, cijene perkinih djela nisu velike tj. kreću se od 150 do 1000 konvertibilnih maraka. Izložba je otvorena do Uskrsa, pa svi vi koji bi željeli imati neko od fantastičnih perkinih djela zaputite se u Franjevačku galeriju na Širokom Brijegu. Evo i nekoliko fotografija izloženih slika.

 

Slikar ZVONIMIR PERKO rodio se u Dobrkovićima pokraj Širokog Brijega 26. srpnja 1953. Školu za primjenjenu umjetnost završio je u Sarajevu 1973. godine. Prva tri razreda bio je na kiparskom odjelu, a u četvrtoj je, stjecajem okolnosti, morao preći na slikarski odjel na kojemu je i diplomirao.

 

Pritisnut bolešću kao i nemogućnošću da nastavi usavršavanje u struci, on nije odustao od slikarskog puta. Dapače, ustrajavao je unatoč kriznim razdobljima u kojima je imao potrebu uništavati vlastite slike, i usprkos gotovo petogodišnjoj unutarnjoj blokadi od god. 1988. do 1993. koja ga je posve odvojila od kista i pera. On danas slika opušteno i s lakoćom, s ustaljenim slikarskim rukopisom, tematski okrenut ljudskom postojanju.

 

Perko je plodan slikar. Većinu je slika darovao ili ih je prodao-ustupio po nevelikim cijenama. Izlagao je na više skupnih izložaba i četiri puta samostalno. Perko se istakao i značajnim radovima u crkvama radeći sakralne motive vrlo velikih formata. U župnoj crkvi na Kočerinu, u svome selu Dobrkovićima u crkvi sv. Nikole Tavelića, u crkvi Gospe Snježne na Barzonji pokraj Blidinjskoga jezera, zid oltarskog prostora u crkvi sv. Petra i Pavla u Sovićima, u crkvi sv. Ilije u Masnoj Luci. (niko, sirokibrig.com)