6. Didakovi dani – Gradnići, Mostar, Široki Brijeg

6. Didakovi dani – Gradnići, Mostar, Široki Brijeg

6. Didakovi dani – Gradnići, Mostar, Široki Brijeg

0

{youtube}BUVnO4vEOwA {/youtube}

Okupljanjem akademskih slikara i kipara skupine „Didak“ ispred stare crkve u Gradnićima,danas u podne i službeno su započeli šesti po redu tradicionalni Didakovi dani, koji će, kao i svi dosadašnji, u cijelosti biti posvećeni životu, liku i djelu istaknutog franjevca fra Didaka Buntića, rođenog u Paoči, Župa Gradnići. 

Kako nam je rekao Mario Masilj Totin, član organizacijskog odbora Didakovih dana i voditelj međunarodne Likovne kolonije „Didak“, i ove će godine ta Likovna kolonija okupiti renomirana imena akademskih slikara i kipara iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

O značenju Kolonije „Didak“, njezin neumorni voditelj i organizator Mario Vasilj Totin, uz ostalo nam je rekao:

– Značaj ove Kolonije jest ponuditi jednu alternativu ovome svemu što nas okružuje, ono što je propagirao i sam Didak: uvijek vrijednosti dizati na veću razinu. U kontekstu toga organizira se i ova Likovna kolonija. Mislim da je premalo ovakvih programa u nas. Inače, ova kolonija je tematski vezana oko fra Didaka, pa je tu uvijek velik broj njegovih portreta. Budući da je ova Kolonija, zapravo, jedna dopuna kulturnom programu koji je u kontekstu Didakovih dana, na njoj će ove godine nazočiti veliki broj eminentnih hrvatskih slikara.

 

Tu su Željko Mucko iz Križevaca, Branimir Doretić, Hrvoje Šercar i Vladimir Meglić iz Zagreba, Edo Matković, profesor Mile Skračić, Karin Grenc i Ivo Listoš  iz Splita, Josip Škerlj iz Dubrobnika i drugi. Iz Crne Gore nam dolaze Savo Pavlović i Ljubiša Popadić. Od domaćih tu su Franjo Primorac, Anela Korać, Dalibor Pehar, Anto Mamuša, Ante Ljubičić Car, a mislim da će nam se pridružiti i Josip Botteri Dini i Anđelko Mikulić – rekao je Mario Vasilj.

Od njega smo doznali da su sudionici dosadašnjih kolonija gradnićkoj Galeriji „Dodak“ ukupno darovali više od 100 umjetničkih djela koja su ostala u fundusu Galerije. 

 

Uzorak Slike 

Slikari Željko Mucko i Franjo Primorac te voditelj Galerije Mario Vasilj Totin

www.didak.net


Na međunarodnoj Likovnoj koloniji u Gradnićima jučer je po četvrti put bio i Željko Mucko iz Koprivnice, koji nam je kazao : 

– Za mene je ova kolonija velika radost i zadovoljstvo, posebno zbog mogućnosti druženja s domaćim ljudima, s kolegama slikarima, ovim prekrasnim krajolikom. Ovdje je radna atmosfera vrlo inspirativna, tako da mi je ovo, recimo, mali godišnji odmor. Kako sam ovdje već četvrti put podosta sam saznao o velikanu fra Didaku Buntiću. Doista su fascinantna saznanja o toj osobi koja je vrlo inspirativna za naše likovne priče – rekao je Mucko.  

Uzorak Slike

Akademski slikar Željko Mucko u stvaralačkom zanosu 

Sveprisutni čitlučki akademski slikar Franjo Primorac o Koloniji je rekao:

– Za sve umjetnike ova je kolonija jako bitna, a naročito meni kao Brotnjaku, jer je fra Didak, ipak, naš Brotnjak. Didakovi dani i ova kolonija doista su veličanstveni događaji koji jednostavno vuku čovjeka da stvara i kreira. Upravo tako se i ja osjećam  tako i svaki trenutak ovdje koristim kako bi doznao što više pojedinosti iz fra Didakova života.

Svečanosti će se nastaviti večeras u Mostaru gdje će u kripti Franjevačkog samostana u 18,45 sati biti predstavljen Zbornik znanstvenih radova o fra Didaku Buntiću. Potom će u 20 sati župnoj crkvi u Gradnićima  svoj Koncert održati učenici Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba.

(Mile Pavlović)