Antifašisti skinuli blagoslovljeni Križ i izazvali bijes Sućurana

Antifašisti skinuli blagoslovljeni Križ i izazvali bijes Sućurana

Antifašisti skinuli blagoslovljeni Križ i izazvali bijes Sućurana

0

SKINULI KRIŽ

Kaštel Sućurac , 28.10.2009.

Kaštelani su ostali neugodno zatečeni činjenicom kako se na mjestu na kojemu je donedavno visio Križ iz Vatikana, koji je bio posvećen i blagoslovljen od strane Svetog Oca Ivana Pavla II, sada nalaze, kako su neki od posjetitelja rekli, "neki drugi simboli".

Najčešća tema o kojoj Sućurani posljednjih dana raspravljaju u kafićima, na štekatima, na rivi, i „svukud di se da razgovarat", jest uklanjanje blagoslovljenog Križa iz prostorija Udruge Antifašističkih boraca i Antifašista grada Kaštela. Nakon što su brojni posjetitelji posjetili izložbu, odnosno spomen sobu s dokumentima i slikama, koje svjedoče o poginulima s područja Kaštela i Kaštelanske Zagore u NOR-u i žrtvama fašističkog terora u razdoblju od 1941-1945. godine, a koja je proteklog vikenda otvorena u sklopu obilježavanja 65. obljetnice oslobođenja Kaštela, ostali su neugodno zatečeni činjenicom kako se na mjestu na kojemu je donedavno visio Križ iz Vatikana, koji je bio posvećen i blagoslovljen od strane Svetog Oca Ivana Pavla II, sada nalaze, kako su neki od posjetitelja rekli, "neki drugi simboli".

Provokacija za sve časne Hrvate!

Među brojnim Sućuranima, koji s gorčinom i neodobravanjem pričaju o ovom činu, zatekao se i Hrvoje Marušić, predsjednik HNK "Jadran" iz Kaštel Sućurca, koji je izjavio:
– Uklanjanje blagoslovljenog Križa shvaćam kao provokaciju, a onima koji su Križ uklonili mogu reći kako treba razlikovati antifašizam od komunizma, jer su to dvije dijametralno suprotne stvari. Antifašistički pokret je bio nešto prirodno i ljudsko, i trajao je do travnja 1945. godine. Nakon toga komunisti preuzimaju vlast, te je od Bleiburga pa sve do danas, počinjeno više zločina pod okriljem komunizma, nego fašizma. Skidanje blagoslovljenog križa i stavljanje na njegovo mjesto slike čovjeka koji je u vremenu od Bleiburga, pa sve do '91, odnosno do '95, blagoslovio progon Hrvata i svega što je hrvatsko, te stavljenje ostalih simbola komunizma i zvijezde na mjesto na kojem je stajao blagoslovljeni Križ, smatram čistom provokacijom za sve časne Hrvate iz Kaštel Sućurca. I neka samo mole Boga, mada u njega ne vjeruju, da njihovu provokaciju nitko ne prihvati, jer ukoliko je netko prihvati kao takvu, doći će do velikih problema. I još bih za kraj ponovio: svaka čast antifašistima koji su se borili za slobodu svoga naroda, ali zvizda, komunizam i Tito više nikada u našim krajevima neće biti prihvaćeni., oštro je reagirao Hrvoje Marušić, koji potječe iz jedne od najstarijih sućuračkih obitelji.

 

Uklanjanjem blagoslovljenog Križa su oskrnavljene i prostorije u kojima se nalazio!

Svoje mišljenje o uklanjanju Križa iznio je i Joško Bonacin, koji je bio jedan od ljudi koji su ga i postavili u spomenute prostorije, a koji je na svečano postavljanje Križa '93 godine, u tadašnji Dom hrvatskih branitelja u Kaštel Sućurcu došao iz Zadra, u svojstvu bojnika Hrvatske vojske, i to kao izaslanik Ante Gotovine:
– Mislim kako je postavljanjem Križa, bio blagoslovljen i čitav taj prostor, pa uklanjanje Križa smatram, na neki način, i skrnavljenjem tih prostorija. Svima onima poginulima, čije su slike trenutno izložene, obitelji su plaćale mise za njihove duše, a činom postavljanja blagoslovljenog Križa željeli smo se tada vratiti svemu onome čemu su se utjecali njihovi roditelji i svi njihovi preci. I svi oni, čija su imena napisana na spomen kosturnici, su bili kršteni i pričešćeni, a što se lako može provjeriti u župnim knjigama. To znam jer sam kao ministrant nazočio misama koje su služene u njihovu čast, a nazočio sam, isto tako, i prigodnim događanjima i priredbama, koje su od strane tadašnje vlasti organizirane u njihovu čast. Znači, svjedok sam s obje strane.

Sve strane su se složile s idejom postavljanja Križa

Ideju o postavljanju blagoslovljenog Križa, preimenovanju dotadašnjeg tzv. Doma saveza boraca u Dom hrvatskih branitelja, i o postavljanju natpisa "Palima za slobodu", te ideju o dovođenju svećenika koji će te iste prostorije blagosloviti, na zajedničkom sastanku podržali su tadašnji Ogranak HDZ-a i Mjesni odbor, te predstavnici današnje Udruge Antifašističkih boraca, među kojima su bili pok. Milivoj Bakotin, pok. Marin Šiškov, Ilija Sokol i ostali. Prijedlog su svi sudionici sastanka jednoglasno podržali, te su se složili s blagoslovom zgrade, i s odavanjem počasti svim poginulima na predložen način. Svečanosti postavljanja Križa i blagoslovu Doma su, osim svih do sada spomenutih, nazočili i brojni mještani Sućurca i članovi obitelji poginulih, i nitko nije imao primjedbe, saznali smo od A. Biočića, tadašnjeg poručnika Hrvatske vojske, koji je bio neposredni sudionik sastanaka, priprema za svečanost, te same svečanosti, na kojoj su blagoslovljene prostorije Doma hrvatskih branitelja.

Ne sjećam se nikakvog Križa!

Za pojašnjenje kako je u međuvremenu došlo do „kratkog spoja", i na koji je način i zašto u međuvremenu Križ nestao sa zida, upitali smo Iliju Sokola, današnjeg predsjednika Udruge Antifašističkih boraca, koji je odgovorio:
– O tome ne znam ništa, ne sjećam se nikakvog Križa. Prostorija je bila zatvorena, u nju nismo mogli ući, ali znam da su iz prostorije nestale trofejne zastave iz Drugog svjetskog rata, nestalo je 80 stolica, i nestala je bista predsjednika države.
Na naš upit na kojeg predsjednika misli rekao je „na druga Tita", a nakon upita, kako se ne sjeća sastanaka '93 godine, na kojima je bez ičijeg prigovora dogovoreno postavljanje križa u prostorije tzv. Doma saveza boraca, koji je tada preimenovan u Dom hrvatskih branitelja, rekao je kako nam ništa više neće reći preko telefona, zahvalio je na razgovoru i spustio telefonsku slušalicu.

Sve je povezano i sa spomen pločom na starom kampanelu

O svemu se očitovao i prof. dr. sc. Mihovil Biočić, koji je '93. godine obnašao funkciju prvog predsjednika sućuračkog Ogranka HDZ-a, a koji je iznio svoja sjećanja iz tih burnih vremena:
– Na starome kampanelu je bio postavljen popis imena Sućurana, koji su živote izgubili za vrijeme bombardiranja od strane saveznika, a na kojemu je stajalo kako su svi žrtve fašističkog terora. Ta laž je bila službena istina 45 godina. Nakon što je nova vlast, pod vodstvom sućuračkog HDZ-a, skinula taj natpis, nekoliko imena s te ploče, koja su uistinu bila žrtve fašističkog terora, postavljeno je na ploču iznad kosturnice uz tadašnji tkz. Dom saveza boraca.

Neki se danas vraćaju boljševičkom načinu razmišljanja, koji „neće proći"

Prof. dr. sc. Biočić je istaknuo i kako je 1993. godine tzv. Dom saveza boraca, uz zajednički dogovor, na visoko civilizacijski način i potporu svih strana, preimenovan u Dom hrvatskih branitelja, a u spomen sobi su, uz slike boraca iz antifašističkog rata, postavljene i slike poginulih branitelja iz Domovinskog rata, "jer smo ih sve držali borcima protiv okupatora i borcima za hrvatsku slobodu."
– Vodili smo se mišlju predsjednika dr. Franje Tuđmana, kako je pomirba Hrvata sveta dužnost i uvjet stvaranja i opstanka naše države Hrvatske. Skinuli smo sovjetsko-boljševički znak, tj. petokraku, umjesto koje smo postavili Križ, jer su svi poginuli bili, a može se provjeriti u župnom uredu, kršćani i vjernici. Onaj tko je uklonio Križ iznad njihovih slika ne želi konačni mir i pomirbu. Pred nagovještaj rata 1991. sazvao sam sastanak svih sućuračkih stranaka (HDZ, SDP, HSLS), na kojemu smo jednoglasno podržali stvaranje Hrvatske države. Čini se kako je ruka pomirbe, koju smo tada jedni drugima pružili, bila prihvaćena, dok se danas neki pokušavaju vratiti boljševičkom načinu razmišljanja, koji u Hrvatskoj demokraciji „neće proći". Mogu reći i kako oni, koji su skinuli križ, ne žele dobro ovom narodu, ali im njihove namjere neće „pasti na plodno tlo"., izjavio je Mihovil Biočić, prvi predsjednik Ogranka HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća grada Kaštela u prošlom mandatu.

Izgubljene ovce nekad i danas

– Bija san unutra vidit izložbu, i vidija san da je iz prostorija pomaknut Križ, koji su tadašnji mjesni i gradski oci '93. , na čelu s Polićem, Andromakom, pok. Jurom Šegom, Bratinčevićen, Mijom Biočićem, Antonom Biočićem, Joškon Bonacinom, Milom Poljakom i ostalima, postavili za sve umrle i nastradale u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu. Ti križ, koji je blagoslovija Sveti Otac Ivan Pavao II., je iz Vatikana donija pok. Šego. Inicijatore uklanjanja križa može bit sram, jer je Križ bija posvećen i blagoslovljen od strane Pape. Svakome triba Bog, i ka ča se zna, Bog uvik prima svoje izgubljene ovce u stado, a čini se kako danas niko nima straja od onoga gori, i kako su niki danas gori od ovac, rekao je jedan stariji Sućuranin, koji nas je zamolio da mu ne spominjemo ime.

Piše: R. Dobrić  WWW.KATOLICI.ORG