Komšić nije ni pozvan u Švedsku !

Komšić nije ni pozvan u Švedsku !

Komšić nije ni pozvan u Švedsku !

0

Komšić nije ni pozvan u Švedsku !

logo_regeringskansliet_enSARAJEVO – Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, švedske vlasti nisu ni pozvale da posjeti ovu državu, niti je Predsjedništvo BiH planiralo posjetu Švedskoj od 4. do 8. studenog.

 

Potvrđeno je ovo u Predsjedništvu BiH nakon što je Komšić u utorak obavijestio javnost da u Švedsku neće putovati u znak prosvjeda što su vlasti ove zemlje donijele odluku o puštanju na prijevremenu slobodu Biljane Plavšić, bivše predsjednice RS.

 

Komšić je izrazio svoju ogorčenost odlukom švedske vlade da Plavšić oslobode nakon odležane dvije trećine zatvorske kazne zbog ratnog zločina, a posebno je imao primjedbe na šefa švedske diplomatije Carla Bilta.

 

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, je nakon sjednice kolektivnog šefa države kazao da otkazana posjeta nije bila zslužbena, ali nije želio da komentirati Komšićeve ocjene o Biltu.

 

"Svaki član Predsjedništva ima pravo ići u neslužbenu posjetu, a druga dva člana ne moraju to ni znati. Važan je razlog koji je naveo za otkazivanje posjete jer to nije u skladu s njegovom pričom da je legalista. Sve što se dogodilo je u skladu sa legislativom zemalja koje odlučuju o tome i argument da ne ide u Švedsku zbog toga teško može biti prihvatljiv", rekao je Radmanović.


U planu posjeta koje je na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova ove godine usvojilo Predsjedništvo BiH nema posjete Švedskoj.


Kako saznaju banjalučke Nezavisne novine, Komšića su zvali iz udruženja bh. dijaspore u Skandinaviji, a kada je odlučio da se odazove njihovom pozivu i posjeti Švedsku zatražen je i prijam kod švedskog kralja.


"Predsjedavajući Predsjedništva BiH izražava žaljenje i ispriku zbog otkazivanja predviđenih susreta sa švedskim kraljem Karlom Šesnaestim Gustafom, kao i sa predstavnicima bh. dijaspore iz skandinavskih zemalja, a kojih samo u Švedskoj ima preko 60.000", napisano je u priopćenju poslatom u utorak iz Komšićevog kabineta.


Zastupnik HDZ-a 1990. u Parlamentu BiH Vinko Zorić kazao jeza banjalučke medije da Komšić obavlja preozbiljnu funkciju da bi davao tako neozbiljne izjave.


– Komšić je predsjedavajući Predsjedništva BiH, a ponaša se neozbiljno i iznosi osobne stavove. To je neprimjereno funkciji koju obavlja, kazao je Zorić.


Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da ne vidi razlog zašto Komšić pravi bilo kakvu galamu zbog Švedske. On je istakao da prema pravilima Haškog tribunala zatvorenik može biti pušten na slobodu i nakon odležane polovine kazne ako to predloži Apelaciono vijeće Tribunala.


"Budući je Vijeće tako odlučilo, ne vidim zašto Komšić pravi bilo kakvu galamu. Švedska i nije donijela odluku već je samo, u skladu sa pravilima, bila zemlja u kojoj je Biljana služila kaznu", rekao je Dodik za B92.


Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Radomir Pavlović ocijenio je licemjernim izjave članova SDA Sadika Ahmetovića i Šefketa Hafizovića koji su negodovali zbog puštanja Biljane Plavšić na slobodu.


– Zašto se ti političari nisu oglasili i nakon dočeka i prijama u Predsjedništvu BiH osuđenika za ratne zločine Nasera Orića i Rasima Delića? – upitao je Pavlović.

www.pincom.info