SRAMOTNO: HRVAT KOMŠIĆ SUZDRŽAN O OBNOVI OTOMANSKOG BALKANA

SRAMOTNO: HRVAT KOMŠIĆ SUZDRŽAN O OBNOVI OTOMANSKOG BALKANA

SRAMOTNO: HRVAT KOMŠIĆ SUZDRŽAN O OBNOVI OTOMANSKOG BALKANA

0

SRAMOTNO: HRVAT KOMŠIĆ SUZDRŽAN O OBNOVI OTOMANSKOG BALKANA

zeljko_komsicSARAJEVO – Predsjedništvo BiH nije jučer podržalo zahtjev člana iz RS Nebojše Radmanovića da se raspravlja o izjavama ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua prilikom njegove nedavne posjete Sarajevu.

Protiv ovog zahtjeva bio je član Predsjedništva Haris Silajdžić, dok je predsjedavajući Željko Komšić bio suzdržan.


Radmanović je istakao da javnosti ostavlja da procijeni da li takvim ponašanjem druga dva člana Predsjedništva podržavaju izjave turskog ministra vanjskih poslova ili su to učinili iz nekih drugih razloga.

 


– Smatram da su izjave ministra vanjskih poslova Turske drastično miješanje u unutarnje stvari jedne suverene zemlje. Davutoglu je u svojim izjavama iznio potpuno suprotne stavove od onih koje je iznosio premijer Turske i onome što smo mogli čuti prilikom službene posjete Predsjedništva BiH Ankari i Instanbulu – istakao je Radmanović, a prenosi Glas srpske.


Dodao je da je u svojim izjavama Davutoglu iskazao imperijalne namjere Turske prema Balkanu, koji je nazvao "otomanskim Balkanom".


– Riječ je o izjavama koje su suprotne težnjama BiH koja se hoće priključiti Europskoj uniji. EU je regija mira i svi smo se u BiH opredijelili za put ka EU. Smatram da u BiH žive Europljani bez obzira na to kako se zovu i ono što je Davutoglu govorio je nediplomatski, neprihvatljivo, neprimjereno i neeuropski – konstatovao je Radmanović.


Davutoglu je, između ostalog, u Sarajevu rekao "napravit ćemo Balkan, Kavkaz, Srednji istok zajedno s Turskom, centrom svjetske politike u budućnosti". Dodao je da je "Sarajevo naše, a Anadolija vaša". Istakao je i da bi Mehmed-paša Sokolović bio obični srpski seljak da ga Osmanlije nisu odvele od njegove obitelji.

Predsjedništvo je razmatralo i izvještaj o izvršenju proračuna institucija BiH za prvih šest mjeseci ove godine i informiralo se kako teku pripreme u izradi nacrta proračuna za iduću godinu.

www.pincom.info