PREDSTAVLJAMO
Home Glazba Bez Stefanovskog
Bez Stefanovskog

Bez Stefanovskog

0
0

Leb i sol u Čapljini 19. i 20. srpnja

thumb_lebisol-itakanataka600Čapljina – U utorak 20. srpnja u Čapljini, na lokalitetu stare rimske Ville Rustica – Mogorjelo, od 22 sata uživo ćemo moći vidjeti i uživati u glazbi kultne grupe Leb i sol, ulaz 7 KM.

Vlatko Stefanovski roden je 1957. u Prilepu, Makedonija u glumackoj obitelji. S basistom Bodanom Arsovskim osnovao je grupu Jegulje, u kojoj je Vlatko svirao – bubnjeve, da bi ubrzo postao pjevac benda. Tek u novom zajednickom sastavu Iris Vlatko je poceo svirati gitaru. S klavijaturistom Kokijem Dimuševskim i bubnjarem Dimitrijem Cucurovskim, Vlatko i Bodan su 1. siječnja 1976. godine osnovali Leb i sol.¸Prve snimke uradili su za Radio Skopje i to su bili naslovi "Etida br. 3", "Devetka" i "Pesma za nas". Leb i sol se odmah nametnuo na jugoslavenskoj rock sceni sa specificnom mješavinom makedonskih tradicionalnih ritmova i tadašnjeg rocka. Grupa je objavila 13 albuma i imala turneje po cijelom svijetu. Uporedo s grupom, a posebno nakon njenog zvanicnog prestanka s radom (13.12. 1995. nakon koncerta u Solunu), Vlatko Stefanovski je izgradio i vrlo uspješnu solo karijeru.  


Kultna makedonska grupa Leb i sol, čija glazba spaja rock, jazz i prepoznatljive elemente makedonske glazbene baštine, nakon 20-godišnje pauze protekle je godine objavila novi i izuzetno uspješan album "Itakanataka", koji se protekle godine promovirao u svim većim gradovima i centrima.

Specifičnost koncertnih/glazbeno-artističkih nastupa koji su trenutno u tijeku po Hrvatskoj je u tome što ova legendarna grupa inače svira po manjim etabliranim glazbenim klubovima i prostorima pa će se iz toga razloga pojaviti i u Mogorjelu u sklopu početka kulturnoga projekta „MOGORJELO AMBIENT LIVE" 2010. Tako će se večer prije, u ponedjeljak 19. srpnja članovi grupe Leb i sol, u bašti restorana Staklo u Počitelju kao gosti pojaviti na programu pod nazivom „Macedonian party", kojom prilikom će predstaviti neke od svojih samostalnih projekata, među kojima je i glazbeno scenski projekt „Shadow in the night" (Sjene noći) bas-gitariste Bodana Arsovskoga, koji je uz klavijaturistu Kokana Dimuševskoga i tvorac i utemeljitelj grupe Leb i sol.

Shadow in the night je izuzetno uspješan glazbeno scenski projekt koji je stvaran za izvedbe upravo za prostore kakav je na neki način i Mogorjelo, antičke teatre po Makedoniji. To je glazbeno scenski projekt koji na jedan suvremen način priča izvornu i tradicijsku priču, još i danas živu i prisutnu u Makedoniji – Dionisovim svečanostima. Ova tradicija koja, dakle još i danas ponegdje živi u Makedoniji, svakako je zanimljiva za vidjeti i u Hercegovini, također zemlji vina kao što je i Makedonija.

Inače na koncertnom repertoaru u utorak 20.07. će se, pored novih, naći i dobro poznate skladbe i iz ranijeg bogatog opusa grupe. Grupu Leb i sol danas čine, Bodan Arsovski, basist, koji je s bivšim članom Vlatkom Stefanovskim bio skladatelj i aranžer gotovo svih pjesama i hitova grupe, skladatelji i klavijaturist i također član originalne postave, Kokan Dimuševski, izvanredni gitarist-virtuoz Dimitar Božikov, te bubnjar. Mihail Parushev.

Grupa trenutačno radi na novim materijalima koji će kako se čuje iz najbližih krugova grupe biti sasvim nova iznenađujuća stranica u svijetu world-ethno glazbe koju je Leb i sol na ovim prostorima prvi utemeljio i promovirao prije više od trideset godina.

Više nego dovoljno da se ne propusti ovaj dvodnevni boravak grupe u Čapljini i Hercegovini po popularnoj cijeni od 7,00KM.

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA