BiH izgubila originalni tekst Sporazuma o CEFTA-i

BiH izgubila originalni tekst Sporazuma o CEFTA-i

BiH izgubila originalni tekst Sporazuma o CEFTA-i

0

SKANDALOZNO: Samo godinu dana od potpisa
Autor Zoran Krešić

thumb_papirineTek na desetu godišnjicu potpisivanja utvrđeno je da je nestala originalna verzija Daytonskog mirovnog sporazuma koju su u američkoj bazi Ohio potpisali predsjednici triju država te predstavnici triju zaraćenih strana iz BiH. Nešto više od godinu dana od svojega potpisivanja nestao je još jedan važni međunarodni dokument – Sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja središnje Europe (CEFTA) koji se nalazio u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Bez službenog odgovora
Naime, kada je predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Ilija Filipović zatražio od MVP-a BiH da mu dostavi tekst Sporazuma o CEFTA-i, jednostavno je stigao odgovor da sporazuma nema. Filipović je tada, po osobnim tvrdnjama, tekst sporazuma morao pronaći na internetu u engleskoj varijanti.

Ni danas nije bilo jasno je li taj sporazum stupio na snagu, a očekuje se da će nakon zahtjeva za privremenom mjerom obustave uvođenja carinskih opterećenja Ustavni sud donijeti pravorijek oko zakona i njegove suprotnosti s međunarodnim sporazumom (CEFTA-om) koji ima premoć u odnosu na domaće zakonodavstvo. No, ako Ustavni sud ipak utvrdi da zakon nije sporan s odredbama međunarodnog sporazuma, očekuje se da će susjedne države Hrvatska i Srbija pokrenuti spor u okviru Tajništva CEFTA-e koje se nalazi u Bruxellesu.

 

Da bi službeni predstavnici mogli uopće zastupati državu, morat će se nabaviti istovjetna preslika originala. Problem je utoliko što je depozitar toga sporazuma upravo Hrvatska kojoj je BiH uvela trgovinske barijere. Sudeći po tome da je i nestanak službenog Daytonskog sporazuma ostao tek na razini skandala, ne treba očekivati da će u BiH bilo tko odgovarati zbog nestanka Sporazuma o CEFTA-i.

Dopredsjedatelj Doma naroda Ilija Filipović je inače napisao žalbu Ustavnome sudu BiH zbog toga što smatra da je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, koji je donio državni Parlament, upravo suprotan ovome međunarodnom sporazumu. CEFTA sporazum je uspješno s BiH usuglašen i stupio je na snagu 22. studenoga 2007. godine.

Doveden u pitanje SSP
CEFTA je sastavni dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji za BiH ima posebnu važnost i predstavlja prvi ozbiljniji korak na putu k punopravnom članstvu u EU-u, koji je pak potpisan 16. lipnja 2008. godine. Dio sporazuma koji uređuje pitanje slobodne trgovine između BiH i zemalja članica EU-a počeo je s primjenom od 1. srpnja 2008., i to u formi privremenog sporazuma. U slučaju da sve diplomatske akcije ne uspiju, protiv Srbije i Hrvatske bit će u primjeni puna carinska stopa na poljoprivredne proizvode, što bi ih moglo poskupjeti do 70 posto. Uz opasno poigravanje sa SSP-om, blokada Sporazuma CEFTA-e odrazit će se i na brzinu pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

www.vecernji.ba