Biskupi za besplatnu vodu

Biskupi za besplatnu vodu

Biskupi za besplatnu vodu

0

thumb_borak2004_branaKomisija Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije u priopćenju je izrazila zabrinutost zbog načina pripremanja zakona o vodama i financiranju vodnog gospodarstva.

Prema novim nacrtima tih dvaju zakona, sustav gospodarenja vodama je još više centraliziran, što je u izravnoj suprotnosti s demokratskim standardima kao i s regulativom EU-a, drži Iustitia et pax.

Za razliku od nacrta koji su prošli dva saborska čitanja, novi nacrti predstavljaju znatno udaljavanje od demokratskih standarda javnih služba i usluga, jer ne predviđaju Institut za vode, kao ni osnivanje institucije Hrvatske regulatorne agencije za vodne usluge.

Hrvatska regulatorna agencija za vodne usluge odobravala bi strukturu njihove cijene te jamčila socijalno prihvatljive uvjete vodnih usluga. Novim nacrtima nije predviđen socijalni opskrbni minimum koji bi bio zajamčen siromašnom sloju građana. Taj minimum trebao bi biti besplatan, što bi se kompenziralo višom cijenom za često nekontroliranu i rasipnu potrošnju vode.

 

Također nisu predviđeni mehanizmi zaštite od nekontrolirane privatizacije vodnih resursa, kao ni institucionalizirano sudjelovanje građana i drugih dionika u izradi osnovnih regulativnih dokumenata, stoji u priopćenju koje prenosi Hina.

Komisija Iustitia et pax od državnih vlasti i resornog ministra očekuje povlačenje tih, kako ističu, neprihvatljivih nacrta, kao i predlaganje nacrta zakona koji će poštivati navedena prava, dužnosti i legitimne javne interese.