Bivši šef Udbe prilikom privođenja policajcima: Što je meni sve ovo trebalo…

Bivši šef Udbe prilikom privođenja policajcima: Što je meni sve ovo trebalo…

Bivši šef Udbe prilikom privođenja policajcima: Što je meni sve ovo trebalo…

0

IVAN LASIĆ GORANKIĆ Osumnjičen u slučaju likvidacije Stjepana Ðurekovića

 I. Lasic u srediniNemam što izjaviti, obratite se mojoj odvjetnici – jedino nam je htio reći danas oko podne pušteni Ivan Lasić Gorankić (74), bivši načelnik II. uprave nekadašnjeg Saveznog sekretarijata unutrašnjih poslova (Udbe). Držao je čašu soka u ruci i nervozno nam se zahvalio na ulaznim vratima obnovljene obiteljske kuće u naselju Knešpolje.

Za to vrijeme, mještani su znatiželjno provirivali iz svojih dvorišta. I njih je zanimalo što se događa. Gorankića je upravo bio dovezao sin nakon 20-satnog pritvora u PU Široki Brijeg, gdje su ga prethodno u sobi 29 kratko saslušali po nalogu državne tužiteljice Dijane Kajmaković.

thumb_ivan_lasic_gorankicU pratnji njegove odvjetnice Nade Dalipagić potvrdili su da ima uredne bh. dokumente te da ga ne mogu izručiti Njemačkoj, čiji ga je Interpol (IP Wiesbaden) odnedavno traži zbog sumnji oko pomaganja i poticanja na likvidaciju hrvatskog emigranta Stjepana Ðurekovića 1983. godine, nekadašnjeg direktora INA-Marketinga Uz Gorankića, njemačka policija je objavila tjeralice za Zdravkom Mustačem (67), Josipom Perkovićem (64) te Borisom Brnelićem (71), iz RH.

 

Osim toga, Perkovića Nijemci traže i zbog sumnje da je 1977. godine s Mihajlom Svilarom nagovarao Josipa Müllera na ubojstvo još dvojice hrvatskih emigranata – Franje Gorete i Stjepana Bilandžića.

Ova tjeralica samo je dopuna prijašnje koja je 11. prosinca 2005. raspisana samo za Perkovićem zbog likvidacije Ðurekovića. Tako je Gorankić "preko noći" od svjedoka postao osumnjičenik. Na okolnosti te likvidacije Ðurekovića, koji je najvjerojatnije ubijen da ne otkrije sve energetske tajne Jugoslavije, Gorankić je naširoko svjedočio još prije dvije godine u Mostaru. I pri tome je navodno tvrdio kako je veza tog slučaja i njega – besmislica. Čim je jučer stigao nalog Interpola, na Gorankićeva vrata pokucala su tri policajca.

– Znam što se došli… Što je sve meni ovo trebalo…- govorio im je Gorankić s očima punih suza, dozivajući svoje ukućane. Nije se opirao, govore nam očevici privođenja. Po njima, činilo se da je već dugo očekivao taj trenutak.


Autor Robert Soldo www.vecernji.ba

Foto 2: Braco Selimović