Butmir talks vol. 2

Butmir talks vol. 2

Butmir talks vol. 2

0

Temelji starog Daytona čvrsto zabetonirani

thumb_carl_bildt_littleSastankom Butmir 2 ništa novo nije se dogodilo. BiH politički lideri i dalje drže svako svoje stavove, može se reći da konstruktivnog dijaloga nije ni bilo osim razgovora za vrijeme ručka u vojnoj bazi Butmir.
Iznenađujuće su izjave Carla Bildta da su razgovori korisni, zapravo stvar jeste velika jer je američka i europska administracija postigla to da svi BiH politički lideri sjede za istim stolom u Sali od 100 m2, a šta su konkretno dogovorili nitko ne zna.

 

Rusija uz Republiku Srpsku

Srbi samouvjereno dolaze na sastanke, naoružani pravnim ekspertima, čekajući i najmanju provokaciju da napuste salu, jer u Beogradu je ruski predsjednik Medvedev, koji je na izravnoj vezi sa Butmirom. Veliki brat je tu, vidi se već mjesecima po retorici Milorada Dodika. Nije slučajno da baš sada Rusi daju milijardu Eura za naftovod, dio od tih investicija će naravno ići u Republiku Srpsku.


Bošnjaci čekaju ukidanja veta (entitetskog glasanja)

Bošnjačka strana podijeljena na lidere Tihić – Silajdžić – Lagumdžija nestrpljivo čeka da nove ustavne promjene ukinu mogućnost veta republike Srpske na sve važne odluke. Sve ostalo je manje bitno, čak i ukidanje viza za građane BiH. Ako se ukine entitetsko glasovanje čitaj veto, bošnjaci će definitivno moći preglasavati sve odluke unutar BiH, praktično postavljati svoje kadrove u sva državna ministarstva i važne organizacije. Također u prijedlozima je skrivena zamka da će Bošnjaci odabirati koji će to Hrvati sjediti u Domu naroda?!


Hrvati bez podrške i lobiranja

 

Hrvati su na sastanku stavljeni u drugi plan. U opreznim i tihim rečenicama izjavljuju da Hrvatski narod u BiH TRAŽI 3. ENTITET, nedorečeno i sa zadrškom. Kao da se boje jasno i konkretno reći ono što svaki Hrvat u BiH želi.


Razlog opreznoj hrvatskoj diplomaciji u Butmiru 2 možda leži i u tome što su baš u ovo vrijeme suđenja Draganu Čoviću. Postavlja se pitanje može li predsjednik HDZ BiH pod svim tim pritiscima kvalitetno odraditi krucijalnu pregovaračku ulogu u ovako kratkom vremenu. Hrvatski politički lideri u BiH imaju vidljiv nedostatak, za razliku od druge dvije strane u Butmiru uopće nemaju iskusne pravne eksperte koji bi ukazivale na nedostatke/zamke u novom BiH Ustavu.


Druga bitna činjenica da BiH hrvatski lideri nemaju dodatne diplomatske aktivnosti tj. lobiranja kod Hrvatske i drugih država kao što to konstantno i planirano radi srpska i bošnjačka diplomacija. Republika Hrvatska po svom Ustavu mora pomagati i braniti interese i Hrvata u BiH. Konkretno se ništa ne čuje iz službenog Zagreba.