Čerigaj: 173 godine od dolaska fratara

Čerigaj: 173 godine od dolaska fratara

Čerigaj: 173 godine od dolaska fratara

0

Čerigaj, smješten na uzvisini, od milja zvan orlovsko gnijezdo, odakle su fratri počeli nadlijetati ovaj kraj i cijelu Hercegovinu ne bi li dosegli razvoj duhovne, kulturne i civilizacijske dosege kakve su viđali po Europi dok su se školovali u prvom redu za svećenike – duhovnike svome narodu, a zatim i za doktore (fra Mato Nikolić), kirurge (fra Mihovil Sučić), profesore na taj način donoseći u BiH umijeća koja će oplemeniti našeg čovjeka i cijelu BiH.

17. svibnja 1844. na horizontu umornih fratara od puta iz Kreševa ukaza se mjesto Čerigaj gdje načiniše prvo konačište i skovaše planove kako uzdići misao i duh izmorenog svita ovoga kraja.

I mnoštvom drugih povijesnih datosti propovjednik i predslavitelj današnjeg misnog slavlja fra Iko dr. Skoko, profesor na Sveučilištu u Mostaru i meštar postulanata u našoj Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji Uznesenja BDM – osvježio je naše pamćenje o temeljima našeg postojanja na kršćanstvu i o velikoj važnosti prisutnosti fratara općenito. Što je najvažnije pozvao nas je sve na molitvu za duhovna zvanja.

Uz veliki broj vjernika koji se razasuo na Čerigaju oko stare crkve i kuće tražeći zaklon od pokoje kapi kiše bili su i fratri sa Briga, gvardijan fra Tomislav Puljić, fra Stipe Biško, župnik i širokobriješki dekan, fra Berislav Kulte, fra Dario Galić i fra Ivan Marić, ml. Postulant Ante Begić čitao je misna čitanja, a zbor sv. Cecilija pod vodstvom s. M. Mire Majić svojim gromkim glasom dao je ovoj dragoj nam obljetnici i notu svečanosti. Smjelost i hrabrost naših starih neka nam bude primjer koji ćemo oživiti svojim životima i time u istini i plemenitosti graditi budućnost.

vrelo: www.gospin-brig.info