Nogometni savez BiH suspendirao stadion Pecara

Nogometni savez BiH suspendirao stadion Pecara

Nogometni savez BiH suspendirao stadion Pecara

0

Samo dan nakon osvajanja nogometnog Kupa BiH, suspendiran je stadion nogometnog kluba Široki Brijeg. Kako kažu iz saveza, ‘nadležni organi’ će pregledati materijale sa utakmice te odgovoriti žestokim mjerama.

Pročitjte u nastavku priopćenje iz nogometnog saveza:

Povodom dešavanja na revanš utakmici finala Kup-a Bosne i Hercegovine Široki Brijeg-Sarajevo, koja je odigrana prije dva dana u Širokom Brijegu, danas je u Sarajevu održana vanredna sjednica Takmičarske komisije NS/FS BiH.

Na sjednici je jednoglasno odlučeno:

Suspenduje se NK „Široki Brijeg“ od odigravanja svih utakmica na stadionu „Pecara“ do okončanja disciplinskog postupka;
Cjelokupan materijal sa revanš utakmice finala Kup-a BiH Široki Brijeg-Sarajevo ustupa se Disciplinskoj komisiji NS/FS BiH, radi vođenja disciplinskog postupka protiv NK „Široki Brijeg“.

Finale Kup-a svake države je svečani čin. Izgleda da to jedino nije slučaj u našoj zemlji, što potvrđuju događaji tokom i nakon revanš meča finala Kupa, odigranog sinoć u „Širokom Brijegu“, između ekipa NK „Široki Brijeg“ i FK „Sarajevo“

Veliko finale,  koje je trebalo da bude istinski  praznik nogometa,  pretvoreno je u potpunu suprotnost, u sprovod civilizacijskih tekovina u najgorem obliku. Eskapada ničim izazvanog vulgarnog nacionalističkog vrijeđanja, rasizma i  huliganizma,  te ponižavajući odnos prema državnoj  himni, nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ne može i neće biti  nijem i slijep na parole „Za dom spremni“, „Ubij baliju“ i sve ostale oblike ponašanja koji nemaju ništa zajedničko sa sportom.  Nažalost, korektno ponašanje aktera na terenu i uzoran prijem gostijuće ekipe i zvanica (uzvanika) prije utakmice od strane rukovodstva NK „Široki Brijeg“ ostali su potpuno u sjeni nesportskog, neprimjerenog i frustrirajućeg ponašanja domaćin navijača.

Nadležni organi Saveza će provesti propisani postupak i  poduzeti sve potrebne radnje u domenu svoje nadležnosti, slijedeći  egazaktan primjer koji su disciplinski organi FIFA-e proveli za slične situacije i događaje  neprilične sportskom događaju i žestoko odgovoriti propisanim mjerama.

NS/FS BiH  će nastaviti odlučnu  borbu za  izgradnje ljepšeg, boljeg i zdravijeg ambijenta za sva buduća nogometno-fudbalska dešavanja. Pa tako i za naredna finala Kup-a BiH. Jer Bosna i Hercegovina je ipak država svih nas!

??
foto http://www.timesofmalta.com