Crkva iz 13. stoljeća multimedijalni centar ?

0

jajce_crkva.jpgJAJCE- Hrvatska i zapadna javnost je sa šokom dočekala vijest kako muslimani u BiH žele preurediti katoličku crkvu Sv. Marije u ''multimedijalni centar''. Crkvene vlasti u Vatikanu će se uključiti u slučaj oko crkve sv. Marije i tornja sv. Luke u Jajcu i to nakon što je Banjolučka biskupija obavijestila papu Benedikta XVI. o spornom preuređenju crkve u multimedijalni centar!? Crkvene vlasti u Banjoj Luci su, naime, zabrinute definicijom pojma multimedijalni i smatraju da bi se time narušio crkveni duh.

Ova crkva je uvrštena u nominacijski dokument za uvrštenje povijesne gradske jezgre Jajca na UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika. Kako je medijima kazao msgr. Ivica Božinović iz Banjolučke biskupije, nije sporna obnova zapuštene crkve i njezino preuređenje u kulturni centar, ali je sporan plan prema kojem bi se ona preuredila u multimedijalni centar. "To znači da bi crkva mogla biti mjesto odražavanja i spornih novokulturnih performansa, kao što je bilo nedavno klanje pijetla pred Klovićevim dvorima. Ne možemo se složiti s tako širokim pojmom kao što je multimedijalni centar, jer bi se time narušila bit crkve kao duhovnog objekta", pojasnio je msgr. Božinović. Zbog toga su, kako kaže, uputili pismo Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika u kojem prosvjeduju protiv ovakve odluke, ali i crkvenim vlastima u Vatikanu. Msgr. Božinović je napomenuo da je Vatikan izrazio zanimanje za cijeli slučaj, te je dodao da vjeruje kako će ih vrh Katoličke crkve podržati u n jihovim nastojanjima da crkvu sv. Marije sačuvaju od povrede njezine biti. "Mi ne bježimo od toga da se ona preuredi u kulturni objekt u kojem bi se mogli izvoditi različiti kulturni događaji, i misna slavlja na velike blagdane, ali pojam multimedijalni ipak ne odgovara duhu njezine osnovne namjene", smatra msgr. Ivica Božinović.

Crkva Sv. Marija kao Hagia Sophia u Carigradu!? S druge strane, u Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika i Federalnom ministarstvu kulture smatraju da se crkva sv. Marije treba gledati u širem povijesnom kontekstu. Ona je bila crkva sve do pada Jajca pod Turke. Nakon toga je 305 godina bila džamija, da bi nakon dolaska austrougarskih vlasti ova crkva, uslijed nemogućnosti dogovora muslimanske i katoličke zajednice, bila proglašena nacionalnim spomenikom, smatraju u Ministarstvu, te dodaju da Katolička crkva nije službeno zatražila povrat tog objekta, ali su imali niz reakcija iz Islamske zajednice u kojima oni traže povrat objekta, pa i izmjenu imena crkve. Na kraju se čini da će slučaj crkve sv. Marije nakon iskazanog zanimanja Vatikana ipak dobiti širi okvir. Predstavnici crkvenih vlasti i nadležnih federalnih institucija su zakazali zajednički okrugli stol na kojem bi se trebalo raspravljati o slučaju crkve svete Marije u Jajcu koja je uvrštena u nominacijski dokument za uvrštenje stare jezgre Jajca na UNESCO-ovu listu.

Za sada nije poznat datum održavanja sastanka. Ono što je iznimno zanimljivo jest činjenica da Katolička crkva nije službeno zatražila povrat tog objekta, ali su imali niz reakcija iz Islamske zajednice u kojima oni traže povrat objekta, pa i izmjenu imena crkve. Kako nam je kazao msgr. Ivica Božinović iz Banjolučke biskupije, spomenuti sastanak je dogovoren, ali za sada nema detalja kada i gdje će se održati. Zahtjevi crkvenih vlasti su jasni, crkva svete Marije ne može biti preuređena u multimedijalni kulturni centar, kako je predviđeno u nominacijskom dokumentu. Prema izjavama povjesničara osvajači u srednjem vijeku, Turci- Seldžuci koji pripadaju dinastiji Fatimida, prevorili su u Bosni i Hecegovini 574 crkve u džamije čime su namjerno oskrnavili kršćanske objekte želeći poniziti kršćanstvo u ovim krajevima, što je cilj i izgleda i danas.

 

Vatikan želi biti uključen u zaštitu Crkve Jedan od povoda za održavanjem okruglog stola je neprihvaćanje menadžment plana koji je trebao bio poslan u UNESCO u Pariz. Razlozi odbijanja plana su, kako doznajemo, činjenica da ga hrvatski vijećnici u Općinskom vijeću Jajce nisu prihvatili. Okrugli stol bi trebao okupiti političare, stručnjake, predstavnike Katoličke crkve i Islamske zajednice u BiH, kao i sve one kojih se tiče projekt. Tu bi se trebali utvrditi svi nedostatci, kao i prednosti menadžment plana, koji je sastavni dio nominacijskog dokumenta, te stvarni razlozi zbog kojih ga Hrvati nisu prihvatili. Kako se čini, predstavnici HDZ-a BiH općine Jajce ne odustaju od okruglog stola na kojem bi se konačno trebao riješiti spor o prenamjeni crkve svete Marije. Podsjetimo da su crkvene vlasti iz Banje Luke uputile apel i crkvenim predstavnicima u Vatikanu, od kojih traže podršku u ovom slučaju. Vatikan je naravno izrazio zanimanje za cijeli slučaj, pa tek treba vidjeti kako će se i kada riješiti spor.

 

Definicija pojma ''multimedijalni'' Naime, crkvene vlasti u Banjoj Luci su zabrinute definicijom pojma multimedijalni objekt i smatraju da bi se time narušio crkveni duh i sama namjena objekta. Ova crkva zajedno s tornjem svetog Luke je uvrštena u nominacijski dokument za uvrštenje povijesne gradske jezgre Jajca na UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika. Kako tvrde predstavnici crkvene vlasti, nije sporna obnova zapuštene crkve i njezino preuređenje u kulturni centar, ali je sporan plan prema kojem bi se ona preuredila u multimedijalni centar. "To znači da bi crkva mogla biti mjesto odražavanja i spornih novokulturnih performansi, kao što je bilo nedavno klanje pijetla pred Klovićevim dvorima. Ne možemo se složiti s tako širokim pojmom kao što je multimedijalni centar, jer bi se time narušila bit crkve kao duhovnog objekta", tvrde u Banjolučkoj biskupiji. S druge strane, u Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika i Federalnom ministarstvu kulture smatraju da se crkva svete Marije treba gledati u širem povijesnom kontekstu. Jedan od najvećih primjera skrnavljenja kršćanskih objekata u povijesti ljudske civilizacije je Bizantska crkva Hagia Sophia u Carigradu koju su Turci Seldžuci pretvorili u džamiju 1453. godine, a 1935. je pretvorena u muzej. Pitamo se zašto ta Crkva nije vraćena kršćanima? Zašto je Hagia Sophia pretvorena u ''multimedijalni centar''? Kako bi približili značaj Crkve u Istanbulu recimo samo da je ono što je danas Crkva Sv. Petra i Pavla u Rimu za zapadnu Crkvu, to je Hagia Sophia za kršćansku Crkvu na istoku. poskok.info