Deklaracija o osudi nasilja u Širokom Brijegu

Deklaracija o osudi nasilja u Širokom Brijegu

Deklaracija o osudi nasilja u Širokom Brijegu

0

U vijećnici Općinskog vijeća, održana je Izvanredna 17. sjednica Općinskog vijeća Širokog Brijega sa jednom točkom dnevnog reda Razmatranje aktualne situacije u Širokom Brijegu i usvajanje Deklaracije o osudi nasilja, nakon događanja, od nedjelje 4. listopada, uoči nogometne utakmice NK Široki Brijeg – FK Sarajevo, kada su gostujući navijači izazvali nered i nasilje na ulicama našeg grada. Vijećnici su jednoglasno usvojili Deklaraciju o osudi nasilja.

DEKLARACIJA
O OSUDI NASILJA

Već dulje vrijeme smo svjedoci mirnog promatranja huliganskih divljanja na ulicama i sportskim terenima u zemlji.
– S prešutnom ili otvorenom potporom medijskih i političkih centara moći gledali smo nasilno uklanjanje ili spaljivanje „nepoželjnih" navijačkih zastava i nacionalnih simbola.
– Tolerira se svaka vrsta huliganstva ako je umotana u „patriotske" zastave.
Svako zlo ima svoju razvojnu spiralu i – ako se na vrijeme ne zaustavi – neizbježno završava tragično.
Sarajevske Horde zla, u doslovnom smislu, zaogrnute u takozvane patriotske boje i navijačke skupine, krenule su u pokoravanje „neprijateljskih" krajeva.
Naoružani prije svega mržnjom, pa onda i ostalim oruđima i oružjem, stigavši u Široki Brijeg, navodno radi navijanja za svoj klub, divljački su se okomili na naš grad i građane:
razbijali što se dalo razbiti; osakaćivali i premlaćivali ljude u njihovim domovima i dvorištima; napadali i ozljeđivali policijske službenike…

Jednom riječju, opravdali ime kojim se sami nazivaju – Horde zla!
Svojevrsna tolerancija toga zla se i dalje nastavlja. Koliko god bilo vidljivo iz mnogobrojnih videozapisa da nije bilo sukoba dviju navijačkih skupina, nego je jedna horda rušila i napadala sve oko sebe, ipak se to divljanje publicira kao sukob dviju skupina.
Ta teorija podijeljene odgovornosti već je viđena i poznata.
Potpora nasilju se ogleda i kroz neshvatljivo prikazivanje događaja od strane televizije (koja se naziva javnom i objektivnom) kroz čije priloge horde i huligani postaju razigrana, bezazlena djeca.
Na žalost, zlo je urodilo svojim plodom, a danak tolerancije prema hordama plaćen je ljudskim životom i ranjavanjem i ozljeđivanjem više ljudi.
Samo zahvaljujući građanskoj hrabrosti i intervenciji policije spriječena je još veća tragedija.

Pozivamo odgovorne strukture društva da raskinu ugovor s vragom – navijačke skupine ne smiju biti utočište huliganima!
Široki Brijeg će ostati i dalje otvoren i gostoprimljiv sportski grad za sve koji dolaze s dobrim namjerama!


Općinsko vijeće Širokog Brijega u ime građana našega grada upućuje iskrenu sućut obitelji pokojnog Vedrana Puljića s nadom da njegova smrt neće biti iskorištena za širenje mržnje nego širenje svijesti o potrebi zaustavljanja zla.

 

Predsjednik Općinskog vijeća
Nedjeljko Bokšić