Deveta obljetnica smrti ministra Gojka Šuška u rodnom Širokom Brijegu

0

Široki Brijeg, 16. ožujka 1945. - Zagreb, 3. svibnja 1998Niti devet godina od smrti ministra obrane Gojka Šuška njegov rodni Široki Brijeg nije pronašao dostojan način da izrazi zahvalnost tome velikanu. Iako postoji prostor koji se zove Trg Gojka Šuška, to je samo parkiralište s već godinama pokvarenom fontanom.

Da se radi o neprimjerenom prostoru slažu se Ivan Čuljak-Ðulić, ratni čelnik općine, te dugogodišnji prijatelj Gojka Šuška, i Grgo Mikulić, predsjednik Turističke zajednice ZHŽ-a.

– Ma Gojko i ne bi tražio da ga se veliča na taj način. Njemu bi puno draže bilo da se ostvare oni ciljevi za koje se zalagao, a to je jedinstvo među Hrvatima. On je podjednako volio i Široki i Mostar i Čitluk.

Današnje stanje kada se označavaju ljudi po tome jesu li iz Širokog, Mostara i slično njega bi najviše razočaralo drži Čuljak, navodeći da se Gojko zalagao za to da Mostar bude centar Hrvata u BiH. Za svaku polnoćku Gojko je bio u Mostaru, a ne u svome Širokom Brijegu, pa čak i onu posljednju, kada je stajao uz liječničku pomoć, došao je u Mostar, navodi Čuljak, ali ipak naglašava da bi se u Širokom trebao urediti odgovarajući prostor za Gojkov trg.

Mislim da bi građani za tri dana prikupili dovoljno sredstava da se sadašnji trg uredi na dostojan način, samo bi institucije trebale pokrenuti akciju ističe Grgo Mikulić, a po njegovu mišljenju, Gojkov trg odlično bi se uklopio u prostor kojim dominiraju Trg žrtava rata te spomenik Franji Tuđmanu. Građani Gojka i njegovo djelo sigurno nisu zaboravili, ali vlasti su te koje bi trebale napraviti nešto da se obljetnica njegove smrti obilježi na kulturan i dostojanstven način, kaže Čuljak.

– Mi ćemo urediti prostor na kojemu će se postaviti spomenik Gojku Šušku, koji će, zahvaljujući sredstvima Zavičajne zajednice Širokobriježana, izraditi Kuzma Kovačić ističe načelnik općine Miro Kraljević, izražavajući nadu da će se spomenik postaviti već ove godine.

Razmišljamo i o tome da se parkiralište ukloni, tj. da se naprave podzemne garaže kako bi trg bio bolji, ali o tome će struka dati svoje mišljenje kaže Kraljević, dodajući da se svake godine u organizaciji općine održavaju Svibanjska sjećanja prigodom kojih se prisjećamo i Gojka Šuška.

– Držim da je Gojko zaslužio puno više, ali i naša sredstva su ograničena kazao je načelnik Kraljević. Jučer je u Širokom Brijegu služena i misa zadušnica, na kojoj je, kao i dosadašnjih godina, bila samo uža obitelj pokojnog ministra. (www.vecernji.hr)