Dokumentarni film o srednjovjekovnoj utvrdi „ Kruševac” u Borku

Dokumentarni film o srednjovjekovnoj utvrdi „ Kruševac” u Borku

Dokumentarni film o srednjovjekovnoj utvrdi „ Kruševac” u Borku

0

thumb_krusevac_sirokiŠiroki Brijeg – Inicijator ovog projekta je Društvo „Utvrda vjetra" za kulturu, na čelu s predsjednikom Hrvojem Mandićem. Film se snima na nekoliko lokacije: Izvor rijeke Lištice u Borku, franjevački samostan na Širokom Brijegu, muzej na Humcu, šira okolica Širokog Brijega… Nakon pune dvije godine od čišćenja srednjovjekovne utvrde „Kruševac" pripremao se prostor za konzerviranje i restauriranje povijesnog spomenika kulture nedaleko od središta grada.

http://www.youtube.com/watch?v=eKhydwkiptI

Da bi opće prionuli na zahtjevan projekt obnavljanja utvrde „Kruševac", bilo je potrebno urediti jedan preludij, a to je ovaj dokumentarni film. Cilj nam je upoznati i educirati stanovnike Širokog Brijega, akademske krugove i šire područje Hercegovine o povijesnom spomeniku koji se prvi put spominje u 14. i 15. st. u nada da će jednog dana „Kruševac" biti restauriran i obnovljen, koliko to bude moguće, i otvoren kao turističko mjesto Širokog Brijega.

 

Stručnu ekipu čine: Tea Brkić, Danijel Mandić, Ivan (Iće) Mandić, Dalibor Rezić, Mario Ćužić, Ivan Cigić…

Projekt je u tijeku, a nadamo se da će film biti kvalitetno urađen i završen. Što se tiče završetka filma, kalendarske rokove nemamo. Posebna zahvala sponzorima koji su pomogli u začetku ovog projekta: Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa, Agram, Williams, Whfest, Mediteran Film Festival i MC Media. (suzy)