Prigodna poštanska marka „X. Mediteran Film Festival”

Prigodna poštanska marka „X. Mediteran Film Festival”

Prigodna poštanska marka „X. Mediteran Film Festival”

0

post_markica_mff_sirokiŠiroki Brijeg – Hrvatska pošta Mostar je u povodu X. Mediteran Film Festivala koji se održava u Širokom Brijegu izdala prigodnu poštansku marku, omotnicu i žig prvoga dana. Marku nominalne vrijednosti 0,70 KM dizajnirao je Stjepan Barbarić, tiskana je u arku 9 maraka u tiskari Zrinski u Čakovcu, a u poštanski promet bit će puštena 1. rujna 2009.

Prvi Mediteran Film Festival održan je u Širokom Brijegu od 5. do 7. rujna 2000. pod nazivom Hrvatski film i video, a tijekom proteklih deset godina izrastao je u najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji. Zamišljen kao revija nekonvencionalnog filma, u početku je prikazivao eksperimentalne filmove hrvatskih autora, retrospektive dokumentarnih i nagrađivane igrane filmove iz regije. Potreba za programskim usmjerenjem otvorila je vrata dokumentarnom filmu s naglaskom na mediteran.

 

Pravo sudjelovanja na Festivalu, koji organizira filmska udruga Kino video klub Amater, imaju produkcije i filmovi koji dolaze iz 22 mediteranske zemlje.Natjecateljski program je splet filmova iz kojih se iščitava kulturna, vjerska i socijalna različitost mediterana, odnosno tri kontinenta koja obuhvaća. Uz glavni program prikazuju se i zanimljivi popratni programi poput retrospektiva poznatih autora, kontroverzni dokumentarci i nagrađivani filmovi s festivala u regiji. Glavna nagrada na Festivalu je Grand Prix, a dodjeljuju se i Posebna nagrada žirija te Nagrada publike. Svaki nagrađeni autor, uz novčanu nagradu, dobiva i skulpturu Kristalni projektor.

Marka će javnosti biti predstavljena prigodom otvaranja Mediteran Film Festivala 2. rujna 2009. u dvorani širokobriješkog kina Borak u 20 sati.

(suzy)