PREDSTAVLJAMO
Home Vijesti Dva nova potpredsjednika Vlade će biti Škegro i Milinović?
Dva nova potpredsjednika Vlade će biti Škegro i Milinović?

Dva nova potpredsjednika Vlade će biti Škegro i Milinović?

0
0

Savjetnici i novi ministar predlažu kako prebroditi ekonomsku krizu

Izbaciti političare (ministre i državne tajnike) iz nadzornih odbora javnih poduzeća

thumb_skegroZAGREB – Premijerka Jadranka Kosor od jučer ima novog ministra gospodarstva i troje glavnih savjetnika koji nisu iz struktura HDZ-a: Ðuro Popijač, Borislav Škegro, Sandra Švaljek i Željko Lovrinčević.

* Popijač ministar gospodarstva, Milinović drugi čovjek u Vladi
* Kosor ministrima: Perite ruke, ali ne od odgovornosti
* Dva nova potpredsjednika Vlade će biti Škegro i Milinović?

U vrh su ušli visokopozicionirani HDZ-ovci Darko Milinović i Ivan Šuker, ali potpredsjednici Vlade neće imati presudan utjecaj na kreiranje politike.

Odlučujuću ulogu u svim važnim ekonomskim odlukama imat će – novi premijerkin ekonomski tim.

 

– Očekujem odličnu suradnju. Zajedno s ministrima i potpredsjednicima Vlade članovi Savjeta trebaju donijeti nove ideje i projekte – poručila je Kosor i dodala da će se Savjet, po potrebi, popunjavati i drugim ljudima.

Strateške odluke

Osnivanjem Savjeta, tvrde ekonomski analitičari, premijerka je povukla potez koji su povukli i njezini kolege u drugim zemljama. Štoviše, u kuloarima se mogla čuti i usporedba novog tima Kosoričinih ekonomskih savjetnika sa savjetnicima američkog predsjednika Baracka Obame.

– Dobro je što se premijerka odlučila na osnivanje takvog savjeta. Na njezinim je ekonomskim savjetnicima da predlažu strateške odluke i ciljeve ekonomske politike, a na premijerki da ih progura i stane iza njih – kaže Zdeslav Šantić, makroekonomist Splitske banke.

Po njemu, i odabir stručnjaka koji čine novi Savjet za gospodarstvo je dobar jer se radi o kvalitetnim imenima, ljudima koji poznaju stanje u zemlji i probleme.

Kao korak u pravom smjeru Šantić ističe i promoviranje ministra financija Ivana Šukera u potpredsjednika Vlade za gospodarstvo.
Šuker dobio na značenju

– Izuzetno je važno da ministar financija bude na višoj razini i da ima mogućnost jačeg utjecaja na kreiranje ekonomske politike, što dosad realno nije imao – poručuje Šantić.

I Damir Novotny, neovisni ekonomist, smatra da je premijerka napravila dobar potez osnivanjem Savjeta.

– Savjet zapravo oslikava pritiske koji na premijerku dolaze iz raznih društvenih krugova i koje je ona time nastojala pomiriti – ističe Novotny.


Priprema za privatizaciju

Članovi Savjeta su, objašnjava, protagonisti dviju struje koje su dosad presudno utjecale na Vladinu ekonomsku politiku.

S jedne strane je Škegro, koji iza sebe ima bogato i političko i ekonomsko iskustvo, a s druge Lovrinčević, koji je još nekidan upozorio da nema promjena sa starim kadrom.

Iz istupa članova Savjeta može se zaključiti da će predlagati što je moguće manji proračunski manjak, što za sobom povlači i znatno rezanje javne potrošnje, a time i stečenih prava pojedinih socijalnih grupa. Od savjeta se puno očekuje i u segmentu funkcioniranja javnih poduzeća, prije svega u smislu "micanja" politike iz njih, ali i njihova restrukturiranja, pa i priprema za privatizaciju.

Ne bismo se stoga trebali čuditi, kaže Šantić, ako uskoro doznamo da HEP, HŽ ili drugi gubitaši odu na bubanj, odnosno u privatizaciju.


Savjetnici i novi ministar predlažu kako prebroditi ekonomsku krizu:

1. izbaciti političare (ministre i državne tajnike) iz nadzornih odbora javnih poduzeća

2. smijeniti uprave javnih poduzeća koje nisu provele Vladine naputke o štednji

3. pojačati kontrolu nad trošenjem novca u gradovima jer bi financijski problemi Zagreba mogli zahvatiti i druge gradove

4. restrukturirati gospodarstvo tako da se smanji jaz između Zagreba i ostatka Hrvatske

5. nužno je promijeniti lošu opću klimu u hrvatskom društvu i mentalitet: ne može se živjeti samo od rente, mora se razbiti odijum prema poduzetništvu i nesklonost riziku

6. promijeniti proračunsku politiku: nije točno da je 87 posto proračuna fiksno i da se na to ne može utjecati. To su plaće i mirovine koje se mogu – smanjivati

7. pojednostaviti porezni sustav, a u roku od dvije godine uvesti porez na imovinu

8. revidirati povlaštene mirovine

9. promijeniti lošu politiku plaća u javnom sektoru: postoji čak 15 sindikata i kolektivnih ugovora koje je teško ispuniti

10. učiniti efikasnijim HGK (smanjiti obveznu članarinu), Agenciju za ulaganja i ekonomsku diplomaciju: te tri institucije moraju konačno početi raditi svoj posao privlačenja stranih investicija

11. reformirati lokalnu upravu: država može financirati samo 10 županija i polovicu sadašnjih općina

12. ukinuti politički populizam: sada se saniraju gubitaši, a uništavaju zdrava poduzeća, tome se mora reći dosta

13. reformirati zdravstveni i mirovinski sustav

www.jutarnji.hr

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA