Enes Handžić zna kamo je odvedena ‘bugojanska skupina’

0

Naloge za prebacivanje hrvatskih zatvorenika u logorima na području bugojanske općine potpisivao bivši ministar policije SBŽ
Autor Ana DRMAČ

zarobljeni Hrvati u BugojnuBUGOJNO – Prošlotjednim uhićenjem upravitelja logora Stadion Nisveta Gasala i njegova zamjenika Musajpa Kukavice Tužiteljstvo BiH konačno je počelo rasvjetljavati zločin nad bugojanskim Hrvatima. Nakon akcije uhićenja Gasala i Kukavice pripadnici SIPA-e pretresli su i nekoliko privatnih objekata te, kako nam je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, izuzeli vrlo korisne dokumente za procesuiranje odgovornih za zločine nad Hrvatima Bugojna.

U toj akciji pretresena je i kuća bivšeg srednjobosanskog ministra policije Enesa Handžića. Radi istrage predstavnici Tužiteljstva zasad ne žele otkrivati više informacija o pronađenim dokumentim, pa tako ni onima koji bi, uz zapovjednika Operativne skupine Zapad Armije BiH Selmu Cikotića i ratnog bugojanskog načelnika Dževada Mlaću, na optuženičku klupu mogli dovesti i Enesa Handžića.

 

Naš list došao je do dokumenata koji za nestanak Hrvata iz bugojanskih logora izravno terete upravo Enesa Handžića, pomoćnika za sigurnost zapovjednika 307. motorizirane brigade, kojima je, kao i ostalim postrojbama Armije BiH na tome području, zapovijedao aktualni ministar obrane BiH Selmo Cikotić.

Na svim nalozima za privođenje, odvođenja na prisilni rad, kao i nalozima za prebacivanje iz jednog logora u drugi, potpis je pomoćnika zapovjednika za sigurnost Enesa Handžića. On je, dakle, osoba bez čijeg znanja ni 22 Hrvata iz “bugojanske skupine” nisu mogli biti odvedeni iz logora Stadion, Prusac i Gimnazija, za čijim se tijelima još traga. Unatoč ratnoj prošlosti koju su mjerodavna sudska tijela odavno trebala ispitati, Enes Handžić je od 1995. do 1999. obnašao dužnost ministra unutarnjih poslova Srednjobosanske županije.

Podsjećamo, upravo u tome razdoblju u Travniku je ubijeno šest hrvatskih povratnika i dva policajca. Posljednje ubojstvo 31. kolovoza 1998. dogodilo se ispred Policijske uprave u Travniku, kad je od eksplozivne naprave postavljene pod kantu za smeće smrtno stradao policajac Anto Valjan. Nijedno od osam ubojstava, kao i brojni pokušaji likvidiranja hrvatskih policajaca i povratnika u Travniku, ni do danas nisu rasvijetljeni, a istrage o njima predvodio je upravo Enes Handžić. Večernji List