EU, SAD i Rusi o Zapadnom Balkanu

EU, SAD i Rusi o Zapadnom Balkanu

EU, SAD i Rusi o Zapadnom Balkanu

0
POČEO MINISTARSKI SASTANAK EU-ZAPADNI BALKAN 

Jutros je u Sarajevu počeo ministarski sastanak Europska unija-Zapadni Balkan, koji se održava na inicijativu Kraljevine Španije, zemlje koja predsjedava EU.

Na sastanak je stiglo 48 političkih delegacija. Okupili su se ministri vanjskih poslova država članica EU, visoki dužnosnici EU, SAD-a, Ruske Federacije, Turske, te međunarodnih organizacija.

Usvajanje deklaracije

Na konferenciju su stigli visoki dužnosnici EU Catherine Ashton i Štefan Fuele, te ministri vanjskih psolova Italije Franco Frattini i Španije Miguel Angel Moratinos.

Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt potvrdio je novinarima pred početak sastanka da je glavni cilj skupa reafirmacija posvećenosti Europske unije europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana.

Kraljevina Španija, kao inicijator ideje, želi organizacijom ovog skupa u Sarajevu da ukaže na važnost koju EU pridaje regionu zapadnog Balkana.

Sastanak EU – Zapadni Balkan je prilika da se razgovara o napretku koji je svaka od zemalja regiona napravila u procesu približavanja EU, kao i o strukturalnim, političkim i ekonomskim reformama, koje su u svakoj od zemalja u toku.

Na kraju konferencije predviđeno je usvajanje deklaracije.

Sastanak se održava, uz velike mjere sigurnosti, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH bez prisustva novinara,a pres-konferencija je najavljena u 13.00 sati.

Sastanak EU – Zapadni Balkan je prilika da se razgovara o napretku koji
je svaka od zemalja regiona napravila u procesu približavanja EU, kao i o
strukturalnim, političkim i ekonomskim reformama, koje su u svakoj od
zemalja u toku.

Na kraju konferencije predviđeno je usvajanje deklaracije.

Sastanak se održava, uz velike mjere sigurnosti, u zgradi Parlamentarne
skupštine BiH bez prisustva novinara,a pres-konferencija je najavljena u
13.00 sati.