Nafta će curiti mjesecima

Nafta će curiti mjesecima

Nafta će curiti mjesecima

0

Već zagađeno 240 km plaža

thumb_zagadjenje_plazeBP pokušava eksperimentalnim zahvatom djelimično zaustaviti curenje nafte, koja je stigla do obala Alabame i Mississippija.

WASHINGTON – British Petroleum dovršio je prvu fazu novog pokušaja da zaustavi izlijevanje nafte iz bušotine u Meksičkom zaljevu uspješnim rezanjem cjevovoda bušotine pomoću robotiziranih ronilica.

Rezanje cijevi na morskom dnu privremeno je pojačalo istjecanja nafte, no tijekom dana bi na odrezanu cijev trebala biti postavljena posebna metalna kapa, kroz koju bi se fleksibilnim cijevima većina nafte odvodila u tanker na površini.

Zagađena obala dužine kao od Dubrovnika do Splita

Riječ je o eksperimentalnom zahvatu koji nikada nije izveden na takvoj dubini, od 1,500 metara.

Čak ako zahvat i bude uspješan, to ne znači kraj ove katastrofe jer je BP priznao da urušena bušotina ne može biti potpuno zatvorena sve do kolovoza, dok se ne dovrši paralelna bušotina na istom ležištu nafte.

Nafta, koja već 44 dana istječe iz bušotine BP-a nakon eksplozije i potonuća platforme 20. travnja, do sada je zagadila više od 240 km plaža i slanih močvara Louisiane, u sada su kugle katrana i mrlje razvodnjene nafte stigle na obale otoka Dauphin u Alabami i do otoka Petit Bois ispred obale države Mississippi.

Nafta, koja već 44 dana istječe iz bušotine BP-a nakon eksplozije i
potonuća platforme 20. travnja, do sada je zagadila više od 240 km plaža
i slanih močvara Louisiane, u sada su kugle katrana i mrlje razvodnjene
nafte stigle na obale otoka Dauphin u Alabami i do otoka Petit Bois
ispred obale države Mississippi.