PREDSTAVLJAMO
Home Kultura Europska svemirska agencija spašava Vatikansku knjižnicu
Europska svemirska agencija spašava Vatikansku knjižnicu

Europska svemirska agencija spašava Vatikansku knjižnicu

0
0

skeniranje_vatikanske_knjiznice'Star Images' spašava Vatikanske knjige

 Flexible Image Transport System

Stare knjige iz Vatikanske knjižnice će se digitalizirati kako bi ih sačuvati za buduće generacije, tehnikom koja je razvijena kroz ESA program za pohranu satelitskih snimaka neba. Knjige i rukopisi će se skenirati te digitalizirati, tako da se mogu koristiti u budućnosti bez mogućnosti oštećenja. Rješenje je u posebnom računalnom formatu koji se koristi od strane ESA (Europska svemirska agencija) za većinu svojih znanstvenih satelita.


U 1970-im, ESA i NASA-ini znanstvenici razvili format FITS, (Flexible Image Transport System) koji proizlazi iz radio astronomije. FITS podržava učitavanje i pohranu podataka iz mnogih svemirskih misija.

"Bilo koja vrsta podataka koja se  može koristiti za astronomiju – može stati u ovaj format", kaže Pedro Osuna, voditelj ESA-znanstvenog arhiva.

To je vrhunski izbor za pohranu ogromne količine informacija iz gotovo svih astronomskih misija. Pionirski Herschel, Integral, XMM-Newton i SOHO zvjezdarnice koriste ovaj format i metodologiju.

U ovo digitalno doba, pronalaženje formata za dugoročnu pohranu podataka je veliki izazov istraživačima, arhivistima i knjižničarima u svijetu. FITS je rješenje.

"Ako imate alat koji može čitati FITS danas možete čitati FITS datoteke stare i 20 godina" kaže Mr Osuna. "Uvijek je kompaktibilno."

Vatikanska knjižnica

Drevne knjige budućim generacijama

Danas, format za spremanje astronomskih izučavanja koristit će se za sasvim drugu namjenu –  očuvanje jedne od najvećih svjetskih zbirki starih knjiga.

"Većina svemirskim misija, poput svemirskog teleskopa Hubble, koristiti FITS za pohranu i proučavanje znanstvenih podataka", rekao je Giuseppe Di Persio talijanskog Nacionalnog instituta za astrofiziku.

Dr. Di Persio sada radi u Vatikanskoj knjižnici u Rimu na pilot projektu za skeniranje masivne zbirke, spremanja kao i mogućnosti učitavanja datoteke kako bi bili sigurni da su na raspolaganju za buduće generacije. Osnovana 1475. godine,  jedna od najstarijih svjetskih knjižnica, Vatikanska knjižnica ima desetake tisuća rukopisa i kodeksa od prije izuma tiskarskog stroja – neki su 1800 godina stari.


Skeniranje starih knjiga
Osim što će sadržaj knjiga biti više dostupan, digitalizacija će pomoći da se očuvaju izvornici.

"Vrlo je opasno za rukopise svaki put kad ih netko dodiruje", kaže Luciano Ammenti, direktor vatikanskog centra informacijske tehnologije koji predvodi projekt.

On je izabrao FIT jer je sustav dugoročan, otvorenog koda te nije povezan niti sa jednom kompanijom.

Sofisticarni skener prepoznaje izbočine i kuteve savijenog papira te tako donosi točnu sliku i sadržaj rukopisa.


Slike pohranjene u FITS-u

Tajna formata je da su upute potrebne za čitanje i obradu podataka stavljene u zaglavlju na vrhu podataka. U stoljeću, kada imamo dosta različitih računala i sustava, sve informacije potrebne za dekodiranje  nalaze se u istoj datoteci.

FITS će se uvijek moći čitati bez potrebe za pretvaranjem/konverzijom u drugi format. Kvalitetno se čuvaju podaci te se osigurava sukladnost sa budućim računalnim sustavima i programima.

Kao što i dr. Di Persio kaže: "Jednom odgovara, uvijek odgovara."

http://www.esa.int/esaCP/index.html

Siroki.com

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA