PREDSTAVLJAMO
Home Vijesti Facebruka desetljeća
Facebruka desetljeća

Facebruka desetljeća

0
0
fejs_brukaŠiroki Brijeg – Emisija dionica popularne socijalne mreže Facebook se sve više pretvara u jedan od najlošijih izlazaka na burzu u ovom desetljeću. Vrijednost dionica pada – ali osnivač Zuckerberg je već prvog dana "ubrao" vrhnje.

Mnogi ulagači očito ništa nisu naučili od propasti dot.com kompanija početkom ovog stoljeća. I to makar su već tada mnogi ulagači, kad su u samo nekoliko tjedana svoje vile zamijenili gradskim stanovima za socijalne slučajeve, a Ferrarije pretplatnom kartom za javni prijevoz, na najbolniji način naučili zlatno pravilo: nikad ne kupuj dionice poduzeća u kojem ne znaš, kako on zarađuje novac i gdje se može očekivati da će ga zarađivati još više.

Socijalna mreža Facebook je svjetski fenomen i mnogi su se polakomili na činjenicu da ima gotovo 900 milijuna korisnika i da samo "brand" Facebooka vrijedi milijarde. Ne samo veliki investitori, nego i mnogi građani su poželjeli postati suvlasnici "njihovog" Facebooka pa je tako prvog dana trgovine dionicama, usprkos nevjerojatnim "pacerima" i greškama u emisiji dionica, njegova vrijednost odletjela do nevjerojatnih 104 milijarde dolara. I to za tvrtku čiji je ukupan promet 2011. hladne glave gledajući – bio jedva tridesetina te vrijednosti, 3,7 milijardi dolara, a dobit jedna milijarda.

Facebook stranica

Možda Facebook ima 900 milijuna korisnika – ali gdje bi tu mogao teći novac bez ozbiljnog zadiranja u privatnost korisnika?

Kula od karata

Samo tjedan dana kasnije je vrijednost dionica Facebooka izgubila gotovo petinu svoje vrijednosti, a čitavim izlaskom ove socijalne mreže na burzu se sve više bave odvjetnici i sudovi. Postoje ozbiljne sumnje, tvrdi odvjetnička kuća Hagen Bermans, kako su određene banke – ali samo izabranim velikim investitorima, usrdno savjetovale neka drže prste i svoj novčanik podalje od dionica Facebooka jer da "poslovanje Facebooka raste sporije nego što se može očekivati."

Utoliko već pljušte tužbe i protiv tih banaka, ali i protiv Facebooka i njegovih donedavnih vlasnika. Posla ima i za službu za nadzor poslovanja vrijednosnica jer se već na početku poslovanja dogodio upravo neviđen "pacer": dionice su se pojavile sa pola sata zakašnjenja – na burzi je to prava vječnost, a zbog golemog zanimanja za dionice Facebooka je došlo i do kolosalne zbrke tako da su te dionice dobili i investitori koji ih uopće nisu željeli. Riječ je o oko 30 milijuna dionica Facebooka tako da pljušte tužbe i protiv investicijske kuće Morgan Stanley koja je organizirala emisiju dionica socijalne mreže – piše DEUTCHE WELLE.

Tabla Nasdaqa na Times Square u New Yorku

Burza u New Yorku se također osramotila zbog Facebooka

Kupite moje dionice!

Jer mnogi su se morali riješiti neželjenih dionica – uz poprilične gubitke. Zapravo je od prvog trenutka vrijednost dionice počela "kliziti" ispod početne cijene od 38 dolara, ne na kraju jer su i mnogi novopečeni milijarderi iz samog Facebooka barem dio svojih dionica odlučili pretvoriti u "pravi" novac. Među njima je i osobno Mark Zuckerberg koji je već u prvim trenucima trgovanja na prodaju ponudio svojih dionica u vrijednosti od oko jedne milijarde dolara. Doduše, on još ima dionica u vrijednosti od oko 16 milijardi, a istini za volju se mora reći i da mu novac nije bio potreban za luksuz i raskoš – nego da plati porez koji je već odavno bio dužan.

 

Mark Zuckerberg je odmah 'ubrao' milijardu dolara – da plati zaostale poreze.

U svakom slučaju, mnogi koji su i kupili dionice Facebooka to nisu učinili zbog njegovog skromnog prometa i još skromnije godišnje zarade, nego u nadi da će neki "veliki" IT ili medijski koncern poželjeti preuzeti Facebook. Vjerojatno će se to i dogoditi, ali za sada je i takvim velikim kompanijama mudro tek pričekati da se smiri ova histerija – i da vrijednost dionice Facebooka još više padne. Tako Bloomberg procjenjuje kako će već do kraja ove godine dionica vrijediti još najviše 22 dolara – čitavih 45% manje nego prvog dana izlaska Facebooka na burzu.

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA