Građevinski stručnjaci

Građevinski stručnjaci

Građevinski stručnjaci

0

Troškovi prekida radova na tunelu bili bi veći od njegova završetka

thumb_tunel_sv_ilijaPoput groma iz vedra neba odjeknuli su Imotskom krajinom novinarski napisi i neslužbena govorkanja iz Zagreba o mogućem obustavljanju radova na tunelu sveti Ilija kroz Biokovo. Invenstitor projekta Hrvatske autoceste će zasigurno maksimalno kresati zacrtane projekte poput autoceste,mosta Pelješac -kopno,pa se u toj cijeloj priči našao i tunel sveti Ilija. Predizborni govori bivšeg premijera Sanadera po Imotskoj i Vrgoračkoj krajini, posebno su bili garnirani s tunelom. Čak što više nijedan projekt nije toliko apostrofiran kao taj i ni u snu tada nije dolazilo u pitanje njegov završetak. No otišao Sanader, otišla i obećanja,u međuvremenu došla i kriza i sada su sve realnije opcije odgode radova.


REAKCIJE
Reakcije Imoćana su različite. Dakako da govor srca nadjačava mozak i to je svakako i realnost s obzirom na činjenicu s koliko je oduševljenja kod Imotskog puka primljen početak proboja tunela.

– To bi bilo ravno katastrofi. Pa to je jedina državna invensticija koja je dana Imotskoj krajini i koja ima realne izglede da se povrati na stotine načina. Ne mogu vjerovati ni sada da će se radovi prekinuti jer Bog zna kada će se opet nastaviti. Ne želim o tome niti razmišljati, riječi su Boženka Dedića bivšeg načelnika općine Zagvozd i jednog od sudionika ekipe koja je osmišljala početak izgradnje tunela.

 

-Neka novine pišu i neka govore ali ja sam duboko uvjeren i za to imam i pouzdane informacije da će se svi projekti HAC-a, kresati, osim tunela sveti Ilija kroz Biokovo. On ide do kraja, riječi su Ljube Grepe, oca tunela, kako ga nazivaju brojni stanovnici Zabiokovlja.

-Mislim da je realnost trenutačna obustava radova na tunelu. Ako je zaustavljena izgradnja toliko važne autoceste, zašto bi tunel bio iznimka. Ako smo toliko godina čekali, neće nas vrag odnijeti još za dvije-tri godine,razmišlja Svetimir Mrkonjić direktor radio postaje Imotski.


-Velika bi šteta bila da se tunel ne završi, ne samo za pučanstvo moje općine već i cijele Imotske krajine ali i Makarskog primorja. Osobno znadem da se mnogi poduzetnici iz Makarskog primorja pripremaju za invensticije s druge strane Biokova i tunel je tu žila kucavica. Šteta, velika šteta ako se radovi obustave , veli načelnik općine Podbablje Tonći Vuksan.


ŠTO KAŽE STRUKA I STANJE NA TERENU

 

Radnici Hidroelektre-niskogradnje normalno nastavljaju radove u tunelu. Oni su probili svoj dio tunela i stali na 2300-tom metru. Čeka se dolazak Konstruktorovih bušilica s južne strane Biokova kako bi se tunel probio. Oni imaju još oko 330 metara i po svemu sudeći do Božića bi se tunel probio. Sa sjeverne strane već punih 700 metara postavljena je i hidroizolacija i betonska oplata, tako da je završeno više od 60 posto radova.

-Dok nam invenstitor a to je HAC ne naredi obustavu radova mi radimo zacrtanim tempom. U fazi je oblaganje tunela i mi ćemo sigurno to izvesti do kraja našega dijela tunela. A to o prestanku radova, možemo samo komentirati da sa stanovišta struke, više bi se izgubilo sredstava obustavom radova, nego nastavkom. Ako se sada ostavi ovakav tunel za godinu dana će to biti narodnim rječnikom rečeno ruševina, riječi su stučnjaka sa sjeverne strane tunela, koji su htjeli ostati anonimni, upravo zbog situacije koja je trenutačno u HAC-u.

www.radioimotski.hr