OHR – Butmir talks 2- Zaključak

OHR – Butmir talks 2- Zaključak

OHR – Butmir talks 2- Zaključak

0

Izjava visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU nakon završetka razgovora u Butmiru

Jasno je da je potrebno još rada  

 OHR / EUSR | 21.10.2009 originalni tekst Nakon završetka razgovora u Butmiru, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, dao je sljedeću izjavu:

„Tokom dvije runde sastanaka na kojima su lideri domaćih stranaka i viši predstavnici međunarodne zajednice dali veliki broj prijedloga vezanih za ustav kao i drugih prijedloga, postalo je još jednom jasno da postoji suglasnost da se u perspektivi Bosna i Hercegovina pridruži euroatlantskoj porodici.

thumb_butmir_talks_smjehČlanstvo u NATO savezu i EU osigurava jedini put ka prosperitetnoj budućnosti za građane ove zemlje. Zbog toga se proces koji je otpočeo u Butmiru mora nastaviti. Lideri u BiH moraju shvatiti značaj ovog procesa i stoga udvostručiti svoje napore.

Ja sam se nadao postizanju dogovora tokom ova dva dana. Međutim, jasno je da je potrebno još rada i ja sam u sasvim opredijeljen pokretanju ovog procesa naprijed.

U potpunosti podržavam pregovarački tim i, pored političke podrške koju sam dao butmirskom procesu, putem svog ureda sam pružio veoma detaljne stručne savjete procesu započetom u Butmiru i namjeravam nastaviti raditi na postizanju uspjeha koliko god vremena bude potrebno.

 

thumb_butmir_sjedePrisustvovanje najviših zvaničnika razgovorima između političkih lidera BiH u Butmiru trebalo bi poslužiti kao jasan pokazatelj podrške međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini da krene naprijed sa euroatlantskim integracijama. Ovo je pregovarački proces na najvišem nivou nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pozitivna energija i posvećenost međunarodne zajednice da omogući dogovor moraju biti iskorišteni i ne treba ih propustiti.

Naše opredjeljenje za budućnost ove zemlje je jasno i ja ću nastaviti da radim sa domaćim političkim liderima i ostatkom međunarodne zajednice jer sam siguran da možemo uspjeti kada zajedno radimo. Ljudima treba dati nadu, razlog za optimizam i ohrabrenje. To se može postići pozitivnim ishodom butmirskog procesa."

www.ohr.int

foto: Eufor

thumb_butmir_talks_big