Hrvati mogu na izborima postati čimbenik u BiH ili trasirati put nestanku

Hrvati mogu na izborima postati čimbenik u BiH ili trasirati put nestanku

Hrvati mogu na izborima postati čimbenik u BiH ili trasirati put nestanku

0

 U ponedjeljak, 4. listopada više uopće neće biti važna jadikovka političkih stranaka, razočarenje birača, pametovanje onih koji posljednjih dana govore da sigurno neće izaći na izbore i da im je svejedno tko će pobijediti jer su svi isti.

Posljednji trenutak

Svatko tko je odlučio o apstinenciji iz razloga razočarenja, neostvarenih osobnih ili narodnih želja i očekivanja, prije svega među hrvatskim korpusom, dat će glas za nestanak ovog naroda. O tome se govori u političkim kuloarima, upozorava u diplomatskim određenim krugovima, no većina ovaj proces promatra poput orkestra koji je i dalje nastavljao svirati dok je Titanic sigurno tonuo na dno Atlantika. A da je apsolutno svaki glas prevažan, povijesno presudan, ukazuju podaci i trendovi o stalnome padu broja birača, ali i očito Hrvata kao naroda u Bosni i Hercegovini nakon rata. Na prvim poslijeratnim izborima HDZ BiH, koji je praktično bio pokret i nije postojala niti jedna druga organizirana stranka, osvojio je čak 338.000 glasova.




Dva predsjednička kandidata Ivo Miro Jović i Božo Ljubić iz dva HDZ-a koji za sebe tvrde da su sljednici upravo ove stranke su 12 godina kasnije zajedno u koaliciji sa svim ostalim strankama hrvatskog predznaka osvojili 130.000, što je čak 200.000 glasova manje. Usto, Hrvati su još na izborima prije četiri godine HSP-NHI-ju povjerili 21.000 glasova.




Procjene govore da u BiH živi 450.000 do pola milijuna Hrvata. Rukovodeći se tom logikom, u BiH ima više od 300.000 hrvatskih birača, no u dva posljednja kruga izbora, općim 2006. i općinskim dvije godine kasnije, da se zaključiti kako je odziv na glasovanje pao čak ispod 50 posto, što je odavno opasno upalilo zvono za uzbunu. A upravo je to najopasnije za najmalobrojniji narod koji sebi ne može dopustiti luksuz i u nedjelju nijemo promatrati posljednji oproštaj. Koliko je stanje dramatično, nisu nažalost toliko ozbiljno ukazale niti političke stranke, Katolička crkva, intelektualci su ostali na razini mlakih načela. Ostvare li se ove crne prognoze sa slabim odzivom, nova vlast će se uspostaviti s onim hrvatskim strankama koje u trgovini s većinskim Bošnjacima, ali i Srbima budu tražile manji dio kolača.




Hrvati ‘zapreka’

I bit će u tome slučaju odgovorni za novu prijevaru koja bi se mogla
ostvariti i trasirati ustavne promjene onako kako ih u posljednjem
izvještaju zagovara Međunarodna krizna skupina.

A to je pojednostaviti Federaciju jer je Republika Srpska trenutačno
nedodirljiva, ali jesu Hrvati koji trebaju prihvatiti činjenicu da su u
ovome entitetu Bošnjaci ipak većina kojoj treba dopustiti da bez
“zapreka” donose važne reformske zakone. Zapreka su dakako Hrvati.
Pojednostavljivanje FBiH i fokusiranje ustavnih promjena samo na
“problematični” entitet pogubna je formula za budućnost. Iako malobrojni
Hrvati s iznimno dobrim odzivom dramatično mogu popraviti poljuljanu
narodnu, ekonomsku, socijalne poziciju. No, za mobilizaciju, i pravo
opredjeljenje nasuprot istrebljenju, potrebno je da političke elite,
Crkva i najznačajnije institucije pozovu na ovaj svojevrsni referendum o
narodnom opstanku.

 

Zoran Krešić / VLM

Prenota alloggio privato in appartamenti in Neum. Si consiglia di: Neum appartamenti

 

 

Prenota alloggio privato in appartamenti in Neum. Si consiglia di: Neum appartamenti