Hrvati u BiH zadržavaju RH državljanstvo ali ne i osobne

Hrvati u BiH zadržavaju RH državljanstvo ali ne i osobne

Hrvati u BiH zadržavaju RH državljanstvo ali ne i osobne

0

EU I ZAKONI: Stroži uvjeti stjecanja osobne iskaznice u primjeni od početka godine

thumb_bih_konzulat

Konzulati će i dalje primati zahtjeve za državljanstvo Republike Hrvatske
Foto: Arhiva VL

 

 

 


Vlasti Republike Hrvatske počele su striktno provoditi zakoe kojima onemogućavaju korištenje dvostrukih prebivališta što je bila redovita praksa Hrvata iz BiH. Prigodom izdavanja osobnih iskaznica u Hrvatskoj više nije moguće zadržati CIPS-ovu iskaznicu ili prije toga ne odjaviti se sa stare adrese na kojoj je bio prijavljen u Bosni i Hercegovini.

Primjena ovih propisa pooštrena je s početkom ove godine. Iako se u javnosti na taj način nastojalo predstaviti, dosljedna primjena ovih zakonskih propisa koji se tiču na prijavu prebivališta, nema međutim nikakve veze sa zadržavanjem ili nanovo stjecanjem dvojnoga državljanstva.

Praksa u Europi
– Dvojno državljanstvo nije nikakva egzotična pojava Hrvata u Bosni i Hercegovini nego uobičajena praksa koja se pojavljuje u Europi u kojoj Hrvatska vrlo skoro ulazi. Nema nikakvog razloga za bilo kakav strah Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini da bi zbog toga bilo dovedeno u pitanje njihovo dvojno državljanstvo.

Pitanje dvojnog državljanstva se pojavljuje u Europskoj uniji i nije strano Italiji, Francuskoj. To je uobičajena praksa i kod velikih država i naroda, rekao je za Večernjak generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša. Pojasnio je kako Hrvati iz BiH praktično ne mogu izgubiti mogućnost stjecanja dvojnoga državljanstva s obzirom na sada vrjedeće zakonske propise u RH.

– Po hrvatskome zakonu i za koji nema naznaka da će se mijenjati ili da netko traži da se mora mijenjati. Državljanstvo se prema tome zakonu stječe podrijetlom, rođenjem na teritoriju Republike Hrvatske, prirođenjem i po međunarodnim ugovorima, dodao je.

Oporba i izbori
Zbog brojne dijaspore Hrvatska nema namjeru mijenjati zakon koji se tiče dvojnog državljanstva a skoro članstvo u Europskoj uniji ne uvjetuje se ovim izmjenama. Konzul Pleša je opovrgnuo medijske navode kako će 2011. Hrvatska zbog svojega puta u EU biti prisiljena odreći se dvojnoga državljanstva.

– To je netočno i to se neće dogoditi. Niti to traži EU niti je to bilo kakav uvjet na koji se mora reagirati, dodao je. Aktualna oporba u Hrvatskoj je aktualizirala pitanje dvojnoga državljanstva zbog izbornoga gubitka koji je bio povezan s glasovima koje je HDZ dobio u dijaspori.

Autor Zoran Krešić  www.vecernji.ba