Inzko poziva na veće investiranje u Bosnu i Hercegovinu

Inzko poziva na veće investiranje u Bosnu i Hercegovinu

Inzko poziva na veće investiranje u Bosnu i Hercegovinu

0

thumb_inzko_ohr«Bosna i Hercegovina je rudnik talenata i ima ogroman neistražen ekonomski potencijal», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU ministru privrede Njemačke Karlu-Theodoru zu Guttenbergu tokom sastanka održanog danas u Austriji.
«BiH je otvorena za poslovanje i prolazi kroz sveobuhvatne ekonomske reforme sa ciljem privlačenja stranih investitora», rekao je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio potrebu da međuanrodna zajednica podrži ekonomski razvoj zemlje uz promoviranje političkih reformi.

«Od preuzimanja mog mandata u ožujku ove godine, zagovaram snažnije fokusiranje na gospodarstvo.», naveo je Inzko. «Politički lideri moraju shvatiti da građani neizmjerno žele finansijsku i ekonomsku sigurnost, koja se može postići samo putem dugoročnih ulaganja u ekonomiju i otvaranjem novih radnih mjesta», istakao je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naveo nekoliko oblasti od interesa za investitore, kao što su infrastrukturni projekti, turizam i energetski sektor, te je potaknuo njemačke i druge strane investitore da razmisle o pokretanju poslovnih djelatnosti u Bosni i Hercegovini.

www.ohr.int