Širokobriješka kronika

Širokobriješka kronika

Širokobriješka kronika

0

 

24.04.1931. Prva filmska predstava

Predstava je upriličena u zgradi širokobriješke franjevačke gimnazije u sklopu predavanja predstojnika Doma narodnog zdravlja iz Mostara Dr. Dojmija. Polaznici širokobrijške gimnazije tom su prigodom vidjeli tonski film 'Spas male Zorice' Doma naradnog zdravlja iz Zagreba. Istoga dan poslijepodne film je prikazan u pučkoj školi u Kočerinu. Na kraju ove povijesne filmske predstave nazočnima se obratio širokobriješki profesor fra Vojislav Mikulić (poznat takodjer po tome što je u Široki Brijeg donio prvu kožnu loptu – fudbal za potrebe nastave i tjelovježbe), posebice tom prigodom zahvalivši se predstojniku Doma narodnog zdravlja iz Mostara.

Za potrebe prikazivanja filmskih predstava u Širokom Brijegu još se koncem tridesetih godina počeo graditi Dom kulture koji je zbog ratnih nedaća pušten u rad tek 1948. godine. U lipnju 1948. godine započelo je s radom kino 'Napredak' koje je bilo u vlasništvu Narodnog odbora općine Lištica, a 1961. godine vlasnikom je postalo Poduzeće za otkup i preradu duhana na Lištici.

Kino je 01. siječnja 1962. do 12. travnja 1963. godine bilo zatvoreno zbog rekonstrukcije zgrade, izgradnje pozornice, knjižnice i čitaonice.Nakon preuredjenja kino je dobilo ime Borak, a od 13. travnja 1963. do 01. kolovoza 1990. prikazujući godišnje 100 do 110 predstava.

Zgrada kina Borak renovirana je i u poratnom razdoblju, a od kolovoza 1999. godine domaćin je filmskim i kazališnim predstavama, predstavljanju knjiga i drugim kulturnim manifestacijama.