Izbično: tone smeća uz ceste

Izbično: tone smeća uz ceste

Izbično: tone smeća uz ceste

0

Izbično – svakidašnje zagađivanje –

Još jedan (ne)običan prizor nesavjesnog odnosa prema okolišu i prirodi zatekao nas je ovih dana uz naše prometnice. Velika količina otpada odbačena tik uz asfalt na bognu puta prema Donjoj Britvici namijenjena kanjonu Ugrovače da se dalje pobrine o njemu. 

 

Samo nekoliko dana ranije na istom mjestu odbačena su trupla uginulih domaćih svinja, o čemu smo nedavno pisali. Uz brojne tone raznog otpada na Ivanj dragi pojedinci su se potrudili da unakaze i dodatne površine, ne mareći za mjesto ni posljedice.


IZVOR ZARAZE

otpad-3-2Unatoč činjenici da oborinske vode brzo reagiraju i niz opasnih tvari uskoro završi u vodama Ugrovače koja puno toga vrati i ponese nizvodno. Izgleda da to malo koga posebno zabrinjava sve dok se to odvija “tamo negdje”.

Nažalost, na savjest neodgovornih pojedinaca utjecati mogu jedino oštre sankcije a one su, pokazalo se, najučinkovitije u vidu novčanih kazni. Kada u institucijama i nadležnim tijelima bude pokazano malo volje i truda i kada brojne ugrađene kamere, u i oko grada, budu služile i u ovu svrhu tada će i “savjest” pojedinaca drugačije reagirati. U protivnom, priroda će nam uskoro svima uspostaviti veliki “račun” na naplatu.

otpad-7


UGINULE SVINJE

U ovakvim uvjetima nadležna tijela jedino izražavaju svoju nemoć djelovanja i poduzimanja konkretnijih mjera. Na nedavni čin ekocida, kada su u nekoliko navrata odbacivana trupla uginulih svinja, ispred mjesne zajednice obaviještena su nadležna tijela gradske uprave i inspekcije, no rezultat svega bio je da se s par kamiona materijala prekrije ovaj gnusan čin.


 

Odgovornost prema prirodi pripada svima nama. Ova dosadašnja (ne)djela nisu čin samo jednog pojedinca. Savjesnim djelovanjem i gestama svakog pojedinca možemo nešto učiniti, a zakonskim djelovanjem pridobiti, barem, približan postotak kazni kao za vožnju pod neupaljenim svjetlima na automobilu. Tada će nam, zasigurno, budućnost s prirodom biti puno svjetlija.

otpad-6SMEĆE DOVLAČE KAMIONIMA
Najnoviji “dar” prirodi osvanuo je nedavno nad kanjonom Ugrovače, tik uz cestu prema Donjoj Britvici.
Vrsta i količina odbačenog otpada jasno ukazuje da se radilo o kamionskom istovaru
Nema čega nema, čekajući da ga kanjon proguta
Među otpadom mogu se pronaći i različiti dokumenti
Samo par metara dalje nedavno su odbačena i trupla uginulih svinja, o čemu smo već pisali.
Kanjon Ugrovače postaje sve veće odlagalište


Na lokaciji Dičije bogno, prema Gornjoj Britvici, u drugom navratu odbačen je dodatan broj uginulih svinja
Trupla manjih i većih uginulih svinja jasno su vidljiva u boksitnom iskopu na Dičijem bognu, dok nejasan ostaje uzrok njihovog uginuća

otpad-4
Na niz upozorenja i prijava od strane mjesne zajednice prema inspekcijskoj službi i gradskoj upravi, netko se, ipak, pojavio na licu mjesta no u svemu je ostao zaključak da se mjesto ovog ekocida zaspe s nekoliko kamiona materijala. Hoćemo li se ubuduće moći nešto više učiniti u cilju sprječavanja ovakvog (ne)djela ostaje nam da vidimo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

vrelo i foto www.izbicno.info