PREDSTAVLJAMO
Home Kultura Izišao Vodič Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu
Izišao Vodič Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu

Izišao Vodič Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu

0
0

vodic_franjevackog_samostana_siroki_2012Široki Brijeg, 13. kolovoza 2012. – Franjevački je samostan na Širokom Brijegu ovih dana izdao vodič kroz sve ono što predstavlja. »Ovim vodičem želimo više slikom no riječima prikazati veliko povijesno i kulturno blago ovoga kraja.

Kratak i jasan tekst otima zaboravu povijesnu zbilju i pripovijeda kako je nastao, živio, patio i opstao Široki Brijeg«, kaže u uvodnoj riječi fra Sretan Ćurčić, gvardijan samostana.

Vodič ima 248 stranica i podijeljen je na sedam cjelina: Široki Brijeg, Crkva na Širokom Brijegu, Samostan na Širokom Brijegu, Umjetničko blago samostana, Područne crkve širokobriješkog samostana, Ne samo sebi živjeti nego i drugima koristiti, Plava skamenjena vječnost.

Fra Sretan Ćurčić je urednik ovog izdanja i autor koncepcije. Grafički urednik je Josip Mijić, grafičku pripremu radili su Josip Mijić i Kristina Kramer. Vodič je otiskan u 10.000 primjeraka, a tiskala ga je tiskara Suton sa Širokog Brijega.

Autori tekstova su fra Sretan Ćurčić, fra Ante Marić i fra Vendelin Karačić. Fotografije čine veći dio knjige, a njihov autor je Tomislav Hrkać koji je za ovu prigodu snimio oko 3.000 fotografija, ali je izabrano njih 300 koje daju sasvim novu sliku Širokog Brijega, nepoznatu i onima koji su ovdje rođeni i tu žive.
Arhivske fotografije, od kojih se većina prvi put objavljuje, iz arhiva su Foto Kruno, Franjevačke galerije i Franjevačke knjižnice Mostar.

Već odavno se pokazala potreba za ovakvim izdanjem jer je Vodič objavljen 1984. na desetak stranica donio samo kratke podatke i popis predmeta iz Franjevačke riznice. U prigodi proslave 100. obljetnice od gradnje nove crkve 2005. objavljen je opširan zbornik stručnih radova koji vrlo podrobno prikazuje povijest ovoga kraja i rad franjevaca te opisuje crkvu i samostan.

Ovaj vodič je nešto novo i drukčije, pristupačan širokom čitateljstvu, od djece do starijih, od onih iz Širokog Brijega do onih koji ga ne poznaju. S ovim Vodičem i samostan dobiva po cijeni pristupačan i izvoran dar – suvenir koji sadržajem i suvremenim izgledom predstavlja ovaj kraj na najljepši način. Vodič je posebno dojmljiv dar za one koji ovih dana dođu na Široki Brijeg, ali bi i svaka širokobriješka obitelj trebala imati u svojoj kući ovaj Vodič, za sebe i za buduće naraštaje.

Plava skamenjena vječnost širokog Brijega još jednom je stavljena na papir, ovoga puta u ovom vodiču. Pokucajte i otvorite stranice ove nesvakidašnje knjige i čeka vas blago Širokog Brijega. Oni koji ga vole stvoriše ove stranice o onima koji su ga voljeli prije njih. Neka čitatelji ove knjige prepoznaju tu ljubav i predaju je sljedećim naraštajima.

www.franjevci-siroki-brijeg.info

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA