PREDSTAVLJAMO
Home Vijesti Jarnjak ukopao HDZ, Mačeka i Sanadera
Jarnjak ukopao HDZ, Mačeka i Sanadera

Jarnjak ukopao HDZ, Mačeka i Sanadera

0
0
Optužnicom u slučaju Fimi-media, koju je potpisao osobno ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, Ivi Sanaderu stavlja se na teret da je osmislio i operativno oživotvorio kriminalnu grupu čiji je cilj bio financiranje HDZ-a, a krajnji učinak njegovo osobno bogaćenje.

Zapreke da bivši premijer i HDZ ne odgovaraju kazneno za Fimi-mediju više nema jer je mandatno-imunitetno povjerenstvo, jednoglasno i bez rasprave, jučer Sanaderu skinulo zastupnički imunitet i za ovo kazneno djelo.

– Upravo je Ivo Sanader, kroz aktiviranje i povezivanje ostalih okrivljenika, operativno oživotvorio rad kriminalne grupe i usmjeravao njeno djelovanje i način trošenja sredstava, navodi se u USKOK-ovoj optužnici.

Iskazi bez štete

Sanaderova kriminalna grupa – u kojoj su bili Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević i Nevenka Jurak – funkcionirala je kao paralelna struktura u HDZ-u. Za to je USKOK-u jedan od važnijih dokaza pružio bivši glavni tajnik Ivan Jarnjak.

Kako proizlazi iz optužnice, Jarnjak je sve njih prozvao kao paralelnu stranačku strukturu koja je za svoj rad odgovarala osobno Ivi Sanaderu.

– Maček je bio konstanta u segmentu predizbornih kampanja, uključujući i financijski aspekt, a koji nije mogao biti vođen bez Ive Sanadera, citira Jarnjaka USKOK u optužnici, dodajući da taj njegov navod potvrđuju i Branka Pavošević i Mladen Barišić.

Nakon svog iskaza, Jarnjak je iz statusa osumnjičene osobe prebačen u status svjedoka. Jarnjaku nije naštetio niti iskaz bivšeg potpredsjednika Vlade i člana predsjedništva HDZ-a Damira Polančeca, koji ga je, uz Mladena Barišića, proglasio osobom zaduženom za financiranje u stranci, kao niti tvrdnje Branke Pavošević da joj je osobno predao dva milijuna kuna gotovine i da je znao za gotovinske isplate članovima HDZ-a.

U crnom fondu HDZ-a, koji USKOK stavlja pod navodnike, kroz pet godina prošlo je ukupno 24,6 milijuna. Dvije su linije pribavljanja tog novca: privatne donacije koje nisu bile evidentirane te sredstva od poslovanja Fimi-medije koja također nisu provedena kroz poslovne knjige.

Privatnim donatorima, kako je USKOK detektirao, obično se predstavljalo da će njihova poduzeća imati koristi od donacija, prvenstveno od poslovanja s državnim tvrtkama. Među donatore za crni stranački fond ušlo je i jedno novo ime – Slaven Tintor s dva milijuna kuna kojeg se javno prozivalo kao skrivenog donatora u ime tajkuna Danka Končara.

Namještani natječaji

A direktore privatnih poduzeća, koji su se kolebali trebaju li poslovati s Fimi-medijom, plašilo se smjenama.

– Nalozi okrivljenika Ive Sanadera nisu se preispitivali, njegove želje i sugestije izvršavale, a on je ne samo pazio tko će biti imenovan na koju funkciju, već osim njega nitko o tome zapravo nije niti odlučivao, nadalje USKOK citira Jarnjaka.

O prijetnjama smjenom koje su im upućivali Sanader i Barišić, USKOK-u su posvjedočili i bivši direktori državnih tvrtki Boško Mateković, Marijo Lovrinčević, Robert Jukić, Josip Protega i Ivan Mravak.

Javna poduzeća su tako postala ogledni primjer kako se ne poštuje Zakon o javnoj nabavi. Jedinstvene nabave dijelile su se na nabave do 200 tisuća kuna, namještani su pozivni natječaji s lažnim konkurentima, sklapali su se ugovori za jednu, a pružale su se druge vrste usluga, a nepostojeće usluge su naprosto naplaćene fiktivnim računima. I potonji način izvlačenja novca, tvrdi USKOK, odobrio je Ivo Sanader.

– Svrha realizacije planiranog je zapravo materijalizacija društvene pozicije Ive Sanadera, kroz njegovu financijsku poziciju, zaključio je ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.

O financijskoj poziciji najviše je USKOK-u pričao Mladen Barišić. Mjesečno je Sanaderu odnosio neutvrđene iznose novca, a u travnju i svibnju 2009. odnio mu je ukupno dva milijuna eura, koje je Sanader tražio jer mu je trebalo za "lobiranje za ulazak u EU".

U prvom navratu odnio mu je 200 tisuća eura i pet milijuna kuna, a drugi put osam milijuna kuna. Barišićev vozač Anđelko Rekaš prisjetio se da je novac, spremljen u tamnosivi poslovni kofer Samsonite, osobno iznio iz Carinske uprave i stavio u vozilo.

Milinoviću isplaćeno 200 tisuća kuna

Gotovinske isplate pojedinim članovima HDZ-a ukupno iznose 1,9 milijuna kuna. Neki od tih HDZ-ovaca koji su primali novac iz stranke, poricali su to.

Međutim, USKOK je tijekom istrage grafološki vještačio potpise na isplatnicama i zaključio da su, među ostalima, Ratko Maček, Miroslav Kovačić, Bianca Matković i Darko Milinović te predstojnica premijerkinog kabineta i šefica HDZ-ove mladeži Martina Banić osobno potpisali potvrde Branki Pavošević.

U svojem iskazu USKOK-u Milinović je ustvrdio da je preuzeo tek 70 tisuća kuna za obnovu crkve u Bilaju, no prema potpisima na isplatnicama, proizlazi da mu je isplaćeno ukupno 200 tisuća kuna. (Sergej ABRAMOV, Dražen CIGLENEČKI/Novi list)

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA