PREDSTAVLJAMO
Home Vijesti Mišo Relota: Hrvatski narod u BiH pred velikom neizvjesnošću s nepoznatim ishodom
Mišo Relota: Hrvatski narod u BiH pred velikom neizvjesnošću s nepoznatim ishodom

Mišo Relota: Hrvatski narod u BiH pred velikom neizvjesnošću s nepoznatim ishodom

0
0

thumb_hrvati_na_raskrscuKolumna

Ušli smo u najradosniji mjesec, mjesec kada proslavljamo rođendan našeg Isusa Krista, našeg Spasitelja i Otkupitelja. U ovo predbožićno vrijeme idealna je prilika da malo zastanemo, da ocijenimo sebe, da bez trunke laži i licemjerja odmjerimo svoje mane i vrline, da vidimo koliko smo mogli i htjeli pomoći čovjeku u potrebi, jesmo li bili istinski vjernici kršćani ili smo bili najobičniji farizeji koji svojim djelima ne svjedočimo vjeru kojoj pripadamo i kojom se „busamo" u raznorazne svrhe.

Ovo je vrijeme i da ocijenimo koliko imamo istinskih prijatelja, na koje ljude se zaista možemo osloniti, koji nas cijene onakve kakvi zaista jesmo, a ne to što jesmo u datom trenutku. Ovo je vrijeme i da sjetimo svih onih nama dragih koji više nisu s nama, ali i svih onih znanih i neznanih koji su nam podarili ono najvažnije, a to je sloboda. Kakva god da je, sloboda je sloboda.

Ovo je vrijeme i da se sjetimo onih koji su nepravedno u sužanjstvu i koji su utamničeni poradi toga što su branili i obranili hrvatski dom i zemlju. Također, ovo je vrijeme kada podvlačimo crtu na ono što se dogodilo i da porazmislimo što nas to čeka kao pojedinca i narod u bliskoj budućnosti.

Za nama su izbori za 7. saziv Hrvatskog sabora koji su pokazali dominaciju „lijevih" snaga u Republici Hrvatskoj, razjedinjenost „desnice" koja je opet pokazala svoju naivnost, političku plitkost i ponovni sindrom „sebeljublja" koji se opet obio o glavu HDZ-u.

U XI. izbornoj jedinici dogodila se jedna očekivana i jedna, za neke neupućene i neuke, neočekivana stvar. Očekivano su u Hrvatski sabor iz XI. izborne jedinice izabrana tri zastupnika s HDZ-ove liste (Ilija Filipović, Milijan Brkić i Perica Jelečević – ovim redom su ova trojica i bila pozicionirana na listi), a za neke neupućene je neočekivana stvar da je na izbore izašlo nešto više od 5 posto onih koji su imali pravo glasa.

Mjesec dana prije ovih parlamentarnih izbora RH smo upozoravali i govorili kako na njih neče izaći veliki broj birača, upozoravali smo na apatiju i razočaranost hrvatskog čovjeka odnosom aktualne oporbene i vladajuće politike u RH spram Hrvata koji žive u BiH, Vojvodini i drugim krajevima svijeta. Težište razočaranja je ipak u hrvatskom čovjeku u BiH. Hrvati u BiH su u mizernom broju izašli na birališta u Banjoj Luci, Tuzli, Sarajevu i Mostaru, glavna utakmica odigravala se između stranačkih infrastruktura HDZ BiH i HDZ 1990 s jedne strane i HSP-a s druge strane.

Rezultat je otišao u korist liste HDZ-a, tri kandidata s te liste otišla su u Hrvatski sabor, a ovdašnji HSP-ovci su doživjeli debakl kao i subraća im u RH. Omjer glasova je bio otprilike 10:1 za HDZ. Srbu, Jurišiću i ostalim „ovosavskim" i „prekosavskim" HSP-ovcima mora biti jasno da su ih Hrvati kaznili za „izdaju" i njihovo priklanjanje velikobošnjačkom projektu majoriziranja Hrvata u Federaciji BiH. Ostale liste nisu vrijedne spomena, odnosno njihov rezultat je više nego mizeran.

Od ove trojice HDZ-ovaca koji su otišli u Hrvatski sabor, običan čovjek i Hrvat najviše očekuje od Milijana Brkića da bude snažan i jak glas hrvatskog naroda u BiH, njihovih problema s kojima se svakodnevno susreću od Une do Save, od Drine do Neuma. Od ove ostale dvojice, baš i ne, što pokazuju i medijski natpisi posljednjih dana koji ih optužuju za malverzaciju sa stanom u Županji i obiteljsko nasilje.. Nije na nama da sudimo i prosuđujemo o tome, a najbolje bi bilo da prozvani sami o tome vrlo jasno i transparentno izvjeste javnost o tim vrlo teškim optužbama.

U međuvremenu, Republika Hrvatska parafirala je sporazum sa EU, od punopravnog članstva dijeli je još referendum, a BiH još uvijek „tapka u mjestu". Novog Vijeća ministara BiH još uvijek nema na vidiku, euroatlantske integracije su sve udaljenije, ako ih ikada uopće i bude, negativna i sve učestalija ratno – huškačka retorika je postala svakodnevnica, ekonomske i socijalne prilike prijete da izmaknu kontroli, tjeskoba i neizvjesnost su sve prisutniji. Sve ove negativne silnice dotiču se svakog čovjeka u ovoj zemlji, ali u ovom trenutku najviše pogađaju najmalobrojniji od tri konstitutivna naroda u BiH.

Područja u Federaciji BiH s većinskim hrvatskim pučanstvom su pred kolapsom, u političkom smislu je hrvatski narod „pred izdisajem", „na aparatima", političari nude samo flosklule, ali konkretnog, opipljivog pozitivnog rješenja nema, za dugo ga neće biti, ako ga uopće i bude. Zvuči prepesimistično, ali vremena su takva da je u najmanju ruku neumjesno narodu „bacati prašinu u oči" i lagati ga.

Bolje i bolna istina, ali da je istina. U ovom trenutku je jedina istina da hrvatskom narodu u BiH prijeti jedna velika neizvjesnost, s nepoznatim ishodom. Daj Bože da taj ishod bude pozitivan, ali u ovom trenutku premalo je, skoro nikakvih, pozitivnih parametara da bi sa sigurnošću mogli narodu reći da će sve biti u redu.

Hrvatski narod u BiH ipak zna da bez njega nema niti stabilne BiH, zna da hoće ovu zemlju vidjeti na putu ka euroatlantskim integracijama a ne u nekakvoj „balkanskoj uniji" gdje će Turska biti zemlja predvodnica, ovaj narod želi obračun s korupcijom i kriminalom, oporavak ekonomije i gospodarstva, želi ostati na svojoj grudi i ognjištu, želi neke nove neiskvarene ljude, želi duhovni preporod i još bliskiji odnos sa Katoličkom crkvom, želi imati ista prava kao i druga dva konstitutivna naroda.

Hoće li mu se ove želje ispuniti vidjet ćemo vrlo brzo. Alternativa je:…..odlazak….pretvaranje u nacionalnu manjinu…opće siromaštvo gdje će samo pojedinci, njihova rodbina i prijatelji imati izobilje…..očaj i beznađe….agonija….


Mišo Relota hrsvijet.net

SAZNAJ VIŠE
AKCIJA