Jozo Vukoja – pobjednik prvog foto natječaja

Jozo Vukoja – pobjednik prvog foto natječaja

Jozo Vukoja – pobjednik prvog foto natječaja

0

Široki Brijeg – Jedinstven kulturni događaj, foto natječaj za umitovljnike je završen, i na slci je prvi pobjednik Jozo Vukoja. Ovaj natječaj izazvao je pozitivne reakcije među kulturnim krugovima od Širokog Brijega pa nadalje. Organizatori iz udruge Standard ističu da su dobili velike komplimente od profesionalnih fotografa da se na ovakav jednistven foto natječaj – rijetko naiđe.

Jozo Vukoja - foto natječaj
Na slici Jozo Vukoja, prvi pobjednik foto natječaja “Umirovljenici fotografi” – prema odlukama oba žirija

Htjeli smo organizirati nešto novo na polju kulture u Širokom Brijegu, i uspjeli smo, odradili smo prvi foto natječaj ali samo za umirovljenike, pod nazivom – Umirovljenici fotografi. Prema komentarima profesionalnih fotografa, ovo je prvi natječaj ove vrste u BiH i susjednim zemljama – izjava je iz pressa Udruge Standard iz Širokog Brijega.

TEMA FOTOGRAFIJA – ŠIROKI BRIJEG

Naime ovaj zaista unikatan kulturni projekt oduševio je mnoge. Jer umirovljenici jesu i moraju biti dio kulturnih zbivanja, te trebaju biti više uključeni i u društveni, kulturni i politički život.
Udruga Standard kao autor i pokretač natječaja, želi da ovaj natječaj uđe u tradiciju širokobrijeških kulturnih događaja, te se kako kažu, zahvaljuju na potpori Gradu i sponzoru 2. nagrade.

VELIKI BROJ FOTOGRAFIJA – DVA ŽIRIJA
Na natječaj je prijavljen veliki broj fotografija, a dva žirija su donijela odluke.
Žiri pod predsjedanjem Tomislava Ćavara (prof. povijesti umjetnosti) donio je odluku:

  1. mjesto osvaja fotografija Svitanje autora Joze Vukoje,
  2. mjesto fotografija Zvonik autorice Marice Galić te
  3. mjesto osvaja fotografija Kula (Talijanski bunker) , autora Joze Vukoje koja je i prvi pobjednik širokobriješkog foto natječaja Umirovljenici fotografi.

Čestitke odličnim autorima fotografija, uz napomenu da su ostale nenagrađene fotografije također tematski originalne, smještene u kontekst Širokog Brijega, ekologije, prirode, običaja, i imaju poruku.

Nagrade su osigurali Grad Široki Brijeg, tvrtka Namex te udruga Standard.

Drugi ‘žiri’ je poznati zagrebački fotograf Damir Hoyka koji je napravio svoj neovisni izbor, odabrao je jednu fotografiju. Zanimljivo, “Hoykin izbor” se poklopio s žirijem natječaja, te je fotografija Kula (Talijanski bunker) osvojila također i kategoriju ‘Hoykin izbor’.

Ispod su najbolje fotografije po ocjeni žirija.

Prvo mjesto Kula, autor Jozo Vukoja
Drugo mejsto Zvonik, autorica Marica Galić
Treće mjesto Svitanje, autor Jozo Vukoja