UOČNICA 78. OBLJETNICE JUGOKOMUNISTIČKOG UBOJSTVA HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

UOČNICA 78. OBLJETNICE JUGOKOMUNISTIČKOG UBOJSTVA HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

UOČNICA 78. OBLJETNICE JUGOKOMUNISTIČKOG UBOJSTVA HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

0

Široki Brijeg, 6. veljače 2023. (Lucijana Kožul) – Večeras je u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu nastavljen molitveni program »Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca«. Nakon sv. krunice započela je sv. misa u 18.00 koju je predslavio fra Velimir Bagavac, župnik u Čerinu. Sumisio je vicepostulator fra Miljenko Stojić i fratri iz samostana.

Iz župe Čerin ubijena su inače 4 hercegovačka franjevca: fra Bono Andačić, fra Paško Martinac, fra Rafo Prusina i fra Dobroslav Šimović. A ubijen je i dominikanac Branimir Korać. U Drugom svjetskom ratu i poraću iz župe Čerin ubijeno je 478 osoba. Ostalo je iza njih 152 udovice, 5 udovaca i 430 siročadi.

Na sv. misi zadušnici pjevao je zbor Sv. Ivana Krstitelja iz područne crkve u Knešpolju, pod ravnanjem Marka Salavarde.

Fra Velimir je u svojoj propovijedi naglasio da ne smijemo zaboraviti svoju prošlost, kao i da ne smijemo mrziti zbog zla i nepravde koji su nam učinjeni, nego da trebamo opraštati i ljubiti. »Pred kraj ovoga dana, u predvečerje 78. obljetnice jugokomunističkog ubojstva hercegovačkih franjevaca, ovdje u crkvi na Širokom Brijegu okupilo nas je mučeništvo i svjedočanstvo naših pobijenih fratara. Cijeli ovaj mjesec veljača obilježen je našim mučenicima; od našega blaženog kardinala Alojzija Stepinca pa sve do ovih naših Širokobriških mučenika. Isto tako treba spomenuti i istaknuti kako je u različitim ratovima i poslije njih stradalo puno i našega puka, koji je na najokrutniji način mučen i ubijan, a mnogima se nažalost i danas ne pronalazi grob. To je za obitelj i rodbinu nešto najteže, jer ne znaju gdje bi im upalili svijeće i stavili cvijeće. Mi smo se večeras okupili ovdje u ovoj crkvi na Širokom Brijegu kako bismo oteli zaboravu njihovu žrtvu i njihovo stradanje te se za sve njih pomolili. … Kršćani smo, vjernici i trebali bismo se razlikovati od počinitelja zločina koja su se dogodila u svim ratovima i nakon njih. Takvim ljudima se nažalost razum isključio, a vjere nisu imali pa su nešto takvo strašno mogli i učiniti; osuditi i ubiti bez ikakvoga suda i pravednog postupka ili montirati sudski postupak. Mnogi takvi počinitelji nisu ni sami dobro završili, a neki su i sami sebi život oduzeli. Ne može se činiti zlo i nadati se dobru. Nije mi poznato da se netko od njih pokajao i obratio, možda je bilo i takvih, oni su bili manjina. Naša nas vjera i sam Isus uči kako mi vjernici ne smijemo činiti drugome zlo, ne smijemo mrziti, već naprotiv opraštati i neprijatelje ljubiti. Znamo kako to nije uvijek lako, kako je teško oprostiti i onomu tko te mrzi ljubavlju uzvraćati. Zato treba vremena i vjere, da čovjek napravi i taj korak, da oprašta i ljubi. Iz osobnoga iskustva znamo kako to uvijek nije lako. Nije lako bilo ni našim mučenicima, našim fratrima i narodu koji su patili, ali ispunjeni vjerom u Boga mogli su to učiniti. Mnogi od njih kada su išli u smrt opraštali su i ljubili; tu snagu crpili su od samog Isusa. A to su činili i sv. Petar Krstitelj, Pavao Miki i drugovi, koji su isto tako svoju krv prolili zbog vjere u Isusa Krista i kojih se danas spominjemo. Na taj su način i oni potvrdili svoju vjeru i ljubav prema Isusu i to sve do kraja svoga života.«

Pri završetku sv. mise zadušnice dodijeljene su i nagrade za najbolje radove pristigle na Nagradni natječaj Stopama pobijenih na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast odrasli. Prvo mjesto dobila je Irena Granić za literarni rad pod nazivom »Jedan od njih«. S. Doroteja Krešić dobila je drugu nagradu za pjesmu »Za te život darujem«. Treća nagrada otišla je u ruke Marine Alerić Bebić za rad »Fratre naše pobili su«.

Vicepostulator fra Miljenko Stojić pozvao je sve na sutrašnju Obljetnicu kada molitveni program počinje u 16.00 ispred ratnog skloništa, nakon toga ide procesija prema crkvi. Molitveni program predvodit će provincijal fra Jozo Grbeš. Svi oni koji ne budu mogli nazočiti, moći će sve uživo pratiti preko HR Široki Brijeg i preko interneta.

vrelo www.pobijeni.info