Bijenale suvremene sakralne umjetnosti 2023. godine u Širokom Brijegu

Bijenale suvremene sakralne umjetnosti 2023. godine u Širokom Brijegu

Bijenale suvremene sakralne umjetnosti 2023. godine u Širokom Brijegu

0

Široki Brijeg – Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Podružnica Široki Brijeg u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Široki Brijeg predstavilo je prvo Bijenale suvremene sakralne umjetnosti 2023. Izložba je upriličena u Sveučilišnoj galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Predsjednica Napretkove širokobriješke Podružnice Marijana Pažin-Ivešić izrazila je zadovoljstvo izložbom te se zahvalila Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg na suradnji.

26 UMJETNIKA

Na Bijenalu se predstavilo 26 umjetnika i umjetnica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa likovnim ostvarenjima sakralne tematike. Djela s Bijenala nipošto nisu stvorena kako bi nužno bila integrirana u sakralni prostor, a u svojem nastanku nisu bila ograničena ma kojim medijem izražavanja. Kao takva, predstavljaju svojevrsni subjektivni autorov izričaj. Od mnogih aktivnosti koje smo proveli kao Društvo od našega osnutka u protekle dvije godine: svečani Napretkovi božićni koncerti 2021. i 2022. godine, bogate likovne i kreativne radionice, izložbe, te nedavno nagrađeni projekt Knjižnica za 5 u suradnji s Prvom osnovnom školom ŠB, sve su to projekti koji su ostavili veliki trag i ostali zapaženi u društvu. Treba izdvojiti i novoosnovani trio Scherzo koji su već zasigurno prepoznati u umjetničko glazbenim krugovima. Svakako nam je u planu da Bijenale suvremene sakralne umjetnosti postane krovni projekt širokobriješke podružnice, te kao takav postane od kulturne važnosti za HKD Napredak u BIH i šire, izjavila je predsjednica Podružnice u svom uvodnom govoru Marijana Pažin-Ivešić.

Predsjedniku Vlade ŽZH gospodinu Zdenku Ćosiću predsjednica HKD Napredak Podružnice Široki Brijeg Marijana Pažin-Ivešić uručila je i zahvalnicu za podršku radu Napretka u Širokom Brijegu.

PRVO BIJENALE

Prvo Bijenale suvremene sakralne umjetnosti 2023. godine u Širokom Brijegu izložba je međunarodnog karaktera, koja za cilj ima prikazati sakralnu umjetnost kao supstrat svakodnevnog života čovjeka, a stvorena umjetnička djela postaju vjerodostojnim artefaktom ljudskog nacionalnog, povijesnog i društvenog života u kontekstu svojega vremena.

Zato i jest hvalevrijedna, ali i hrabra ideja širokobriješke Podružnice Napretka o pokretanju ovako sveobuhvatnoga događaja, koji bi s vremenom mogao prerasti u razmjenu kvalitetnih kreativnih ideja pojedinaca, ističući time stvaralačko jedinstvo u njihovoj različitosti., izjavila je predsjednica Napretkove širokobriješke Podružnice dr. art. Marijana Pažin-Ivešić.

Povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar smatra kako se kroz ovakve događaje sakralna umjetnost može lijepo prikazati javnosti i popularizirati.

Izjavio je kako je Bijenale suvremene sakralne umjetnosti prirodan nastavak na već afirmirani poslijediplomski studij sakralne umjetnosti Ars Sacra koji se od 2003. godine izvodi u neprekinutom kontinuitetu na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Ideja Bijenala prirodno nastavlja taj kontinuitet i nadajmo se da će u budućnosti predstavljati jednu od karika u razvoju i popularizaciji sakralne umjetnosti.

Na izložbi je upriličena i dodjela nagrada odlukom članova povjerenstava u sastavu: dr.sc. fra Vili Radman, red. prof. Matko Vekić-akademski slikar, Petar Dolić-akademski kipar, Tomislav Ćavar-povjesničar umjetnosti, dr. art. Marijana Pažin-Ivešić, akademska slikarica.
eća nagrada pripala je Anti Toliću – akademskom slikaru, druga nagrada Josipu Ivešiću – akademskom kiparu i prva nagrada Grand prix otišao je u ruke Dariu Peharu akademskom slikaru iz Mostara.

Čistoća prisutna u ovom djelu je Božanske prirode, a fokus promatrača, zbog organizacije prostora, fiksiran je na sadržaj ploče koji bi se trebao primjenjivati kroz sve obrazovne institucije kako bi gradili zdravije i plemenitije društvo. Na jedan potpuno novi i zanimljivi način Pehar sakralnost uvodi u javne institucije i Božju nazočnost uspješno približava suvremenom promatraču. U ovom radu umjetnik je u paralelnom ritmu sa suvremenim događanjima i na minuciozan znalački način uspijeva analizirati svoje vrijeme u kontekstu sakralnoga i svjetovnog, te kroz snažnu simbiozu obaju svjetova stvara bezvremensko djelo. Ovakva umjetnička djela opravdavaju cilj Bijenala o podizanju svjesnost o suvremenoj sakralnoj umjetnosti, izjavio je Tomislav Ćavar o nagrađenom autoru.

Predsjednica Podružnice zahvalila se organizacijskom odboru i članovima povjerenstva Bijenala na iskazanom povjerenju i izrazitom profesionalizmu u realizaciji projekta, čestitala nagrađenima te svečano otvorila izložbu Bijenala.

Također se predsjednica u svom govoru zahvalila onima koji su podržali rad Napretka u Širokom Brijegu: Središnjoj upravi HKD Napredak, na čelu s Nikolom Čičom, Vladi ŽZH i predsjedniku gospodinu Zdenku Ćosiću, te gradonačelniku grada Širokog Brijega.

Trio Scerzo

Pokrovitelji događaja su, među ostalim:

Središnja uprava HKD Napredak Sarajevo, Vlada ŽZH,

Bijenale Široki Brijeg 2023

Grad Široki Brijeg,

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH, te

Grad Livno.

Vrelo: HKD Napredak podružnica Široki Brijeg ©️ 2023