Kontroverzni dokumentarci i premijere na MFF-u

0

zivi_i_mrtviMediteran film festival, festival dokumentarnih filmova koji se održava u Širokom Brijegu, ove godine održavat će se od 5. do 8. rujna.

Festival koji uvijek krasi druženje, zabava i uživanje u filmovima, ove godine donosi niz novosti – na festivalu će biti dodijeljen Kristalni projektor za najbolji dokumentarni film Mediterana, potom posebna nagrada žirija, a ove godine će biti proglašen i najbolji film po izboru publike. Završen je i rok za prijavljivanje filmova – na natječaj za ulazak u natjecateljski program 8. festivala prijavljena su 154 filma iz 13 mediteranskih zemalja. Najviše filmova pristiglo je iz Hrvatske, Španjolske, Izraela, Francuske i Grčke. Iz zemlje domaćina, BiH, prijavljeno je osam filmova. Nakon pregleda svih filmova ovogodišnji selektor natjecateljskog programa, hrvatski dokumentarist Damir Čučić, odabrat će najbolje filmove koji će ući u natjecateljski program 8. MFF-a, te se boriti za Kristalni projektor, a, kako nam je kazao Tomislav Topić, ravnatelj festivala, konačan program bit će poznat za deset do petnaest dana.

Kontroverzni dokumentarci
the_bridge_film''Prema selektorovim riječima, jako je zadovoljan pristiglim filmovima – oni koji su se prijavili uglavnom su nagrađivani ili su pobjeđivali na velikim svjetskim festivalima, a selektor i osobno poznaje produkciju u ovom dijelu Mediterana te tvrdi da imamo jedan reprezentativan program mediteranske produkcije u posljednje dvije godine", kazao nam je Topić.
Osim napretka u kvaliteti, festival će imati još niz novosti, doznajemo od Topića.
Ove godine u kasnim terminima prikazivat će se kontroverzni dokumentarci – ''Bridge'' koji govori o Golden Gate mostu u San Franiscu, s kojeg je 2004. izvršilo samoubojstvo 26 ljudi, a redatelj tog filma je uspio snimiti 24 čovjeka koja su se ubila. Drugi film je ''Jesus Camp''- film je također sniman u Americi, a govori o kampu koji obučava Kristovu vojsku za slobodu, koja će se boriti protiv svih ostalih i koja će na neki fundamentalan način osvojiti svijet. Film je digao prašinu gdje je god prikazan. Ovi kontroverzni dokumentarci prikazivat će se uz natjecateljski program, ali u kasnim večernjim satima, oko 23 sata.

 

Hercegovačka premijera ''Živih i mrtvih''
''I ove godine ćemo pokušati prikazati pobjednika Pulskog filmskog festivala. Prikazat ćemo i film 'Živi i mrtvi' Kristijana Milića, a producenti su iz Hercegovine i to je možda prvi hercegovački igrano-filmski projekt i to će biti hercegovačka premijera. Prikazat ćemo i program filmova s One take film festivala iz Zagreba (festival filmova snimljenih u jednom kadru), prikazat ćemo i program koji se odnosi na kratki hrvatski film'', kaže Topić. U tom programu bit će prikazana produkciju hrvatskog filma u posljednje dvije godine vezana uz animaciju, kratki igrani i eksperimentalni film – to je program od sedam-osam filmova.
''Možda najvažnija informacija za širokobriješke čitatelje je da ćemo prikazati film iz 1933. 'Ikina sudbina'. To je možda najstariji filmski zapis iz Širokog Brijega, Posušja i Mostara (film je sniman u ta tri grada). To je igrano-dokumentarni film koji će možda po prvi put naša publika moći vidjeti'', tvrdi Topić.

Filmovi prijavljeni iz naše zemlje
Izjava, 54', redatelj Refik Hodžic
Halid Bunić – Vječni, 33', redatelj Damir Nemir Janeček
Eco Queen, 20', redatelj Janes Tadić
Šumska priča, 8', redatelj Adem Ady Karačić
Ljudi smo, zar ne?, 7', redatelj Pero Pavlović
Kandidat, 26', redatelj Marin Bago
Nije da se more već se mora, 28', redateljica Maša Hilcišin-Derviševic
Više od toga, 17', redatelj Nisvet Hrustić