Ljubi Ćesiću Rojsu godina dana zatvora

Ljubi Ćesiću Rojsu godina dana zatvora

Ljubi Ćesiću Rojsu godina dana zatvora

0

I državi mora vratiti 3,2 milijuna kuna.
Vrhovni sud potvrdio je presudu kojom je umirovljeni general i bivši pomoćnik ministar obrane Ljubo Ćesić Rojs u ožujku 2014. osuđen na godinu dana zatvora koju će odraditi na opće dobro, i povrat novca jer je nogometnom klubu Hrvatski dragovoljac otpisao 3 milijuna kn duga.

Zanemarena je činjenica da je (firma) 66. pukovnija zapošljavaa tisuće razvojačenih branitelja i drugih, te da su izgradili stotine kilometara novih cesta.
Sud je djelomično prihvatio Ćesićevu žalbu u dijelu vezanim uz troškove kaznenog postupka za optužbe zbog kojih je oslobođen, doznaje se iz presude donesene u travnju koja je 22.5. objavljena na stranici Vrhovnog suda.

Ćesić Rojs je na Županijskom sudu 2014. proglašen krivim jer je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje otpisao Hrvatskom dragovoljcu tri milijuna kuna duga, a klubovima iz Hrvatske i BiH omogućio besplatno korištenje ugostiteljskih objekata MORH-a.

Presudom je određeno i da državi mora vratiti 3,2 milijuna kuna, za koliko je oštetio Republiku Hrvatsku.

No, pritom je oslobođen optužbe da je bez ovlasti zapovjedio izdavanje cigareta, plastičnih čaša i druge potrošne robe vrijedne 2,3 milijuna kuna 66. pukovniji, koja službeno nije bila u sastavu Hrvatske vojske.

Nakon nepravomoćne presude za nedjelo iz 1999. Ćesić je rekao da će se žaliti sve do Strasbourga, dok je njegov odvjetnik presudu ocijenio pravno neodrživom.