M. Tuđman: Pregovori sa Slovenijom

M. Tuđman: Pregovori sa Slovenijom

M. Tuđman: Pregovori sa Slovenijom

0
 Hrvatska gubi dio svoga teritorija u tajnim pregovorima

 

Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske dr. Miroslav Tuđman obratio se narodu i hrvatskoj vladi priopćenjem iz Pariza kasno sinoć u četvrtak 29. 10. 2009. U svojem obraćanju medijima ističe sljedeće:

 

Prvo, poziva hrvatsku premijerku Jadranku Kosor da ne sakriva od javnosti, da objavi i pojasni što se tajno dogovorila sa slovenskim premijerom, a možda i drugim političarima Europske unije?

 

Drugo, da pojasni teme koje ovih dana u svezi s njezinim diplomatskim prvijencem muče hrvatsku javnost, a posebice:

 

– plaćanje hrvatskim teritorijem slovenske deblokade pregovora s Europskom unijom, (pojas hrvatskoga mora i podmorja u dužini od 26 kilometara, širok pet kilometara i 400 metara, odnosno pojas slične širine i dužine Hrvatska bi zauvijek odstupila od svojeg teritorija u korist Slovenije),

 

– Hrvatska gubi jedinu izravnu granicu s Italijom, pa se otvara problem jednostranog mijenjanja ranijih nasljeđenih sporazuma s Italijom o granici

 

 

– slovenski državnici ističu zahtjev za "teritorijalnim koridorom" te činjenicu da njih ne zadovoljava čak ni režim "slobodne plovidbe" slovenskih brodova hrvatskim morem u slovenske luke, tj. režim u kojemu bi se suspendiralo pravo intervencije na slovenskim brodovima hrvatskih policijskih i carinskih organa, ako oni to ističu, što onda hrvatska premijerka daje Sloveniji,

 

– nacrt arbitražnog sporazuma omogućava donošenje arbitražne odluke na osnovi koje bi se Hrvatska koridorom odrekla, kako kaže jedan naš uvaženi akademik "dijela svoga mora, morskoga dna i podzemlja sa svim prirodnim bogatstvima u njemu, rudnim i živim, uključujući zračnog prostora iznad koridora, a u korist Slovenije, ili pretvarajući svoje more i podmorje u otvoreno more (tj. more koje nije ni pod čijim suverenitetom",

 

– Hrvatska je većini arbitara koji su joj uglavnom nepoznati i izabrani smisleno ili pak proizvoljno od strane diplomata Ollija Rehna, prepustila odluku o nečem što jedna predsjednica vlade ne smije i ne može odlučiti u ime hrvatskoga Sabora i hrvatskoga naroda,

 

– Hrvatska gubi dio svoga teritorija u tajnim pregovorima, stvarajući protuzakoniti ali obvezujući mehanizam koji je daleko od volje njezine zakonodavne vlasti i od očiju i utjecaja njezina naroda.

 

Treće, predsjednički kandidat dr. Tuđman poziva predsjednicu vlade da prekine ovu igru skrivača o tako važnim temama kao što je hrvatski teritorij i teritorijalno more, te sve ono iznad toga što takve igre uzročnoposljedičnim slijedom u budućnosti ugrožavaju.

 

Kako bi se stvorio privid brzog zaključenja pristupnih pregovora s EU, Hrvatska je prihvatila napuštanje već postignutog dogovora sa Slovenijom iz kolovoza 2007., da se rješavanje graničnog spora povjeri Međunarodnom sudu pravde. Time je Slovenija postigla ključni strateški cilj svoje blokade, a Hrvatska bitno unazadila svoju poziciju u graničnom sporu.

 

Slovenskom zahtjevu za spoj svoga teritorijalnog mora s otvorenim morem moguće je udovoljiti jedino tako da Hrvatska odstupi više od 230 četvornih kilometara, koji su po međunarodnom pravu neprijeporno dio hrvatskog teritorijalnog mora.

 

Sudeći po izjavama slovenskih čelnika, hrvatska je predsjednica Vlade sada prihvatila da se odluka o slovenskim zahtjevima donese u arbitražnoj komisiji čijih bi četvero od pet članova imenovala Europska unija, odnosno Slovenija. To je potpuno suprotno odluci Hrvatskog sabora, koji je odobrio prijedlog povjerenika Rehna od 22. travnja ove godine – tada predstavljen kao konačan i nepromjenljiv.

 

Po njemu, arbitraža se trebala povjeriti arbitražnom vijeću, u kojem bi, uz dva člana imenovana od država u sporu, u konačnici predsjednik Međunarodnog suda pravde imenovao predsjednika arbitražnog vijeća te preostalu dvojicu članova.

 


Ni premijerku Kosor ni Vladu u cjelini nitko nije ovlastio da odstupaju od saborske odluke i u najstrožoj tajnosti dogovaraju da se odlučivanje o teritorijalnom moru, po međunarodnom pravu pod isključivom suverenošću Republike Hrvatske, povjeri tijelu većinski sastavljenom od suprotne pregovaračke strane.

 

Raniji ultimativni zahtjev EU-a da se Hrvatska odrekne primjene međunarodnog prava u drugom ključnom pitanju njezinih prava na moru (ZERP odnosno gospodarski pojas), čine ovaj korak hrvatske premijerke još nerazumnijim.

 

Žalosno je, ali i znakovito za hrvatski medijski prostor, da se poraznom rezultatu posljednjih pregovora raznim makinacijama pokušava dati pozitivan predznak i da se hrvatskom narodu i biračima taji neugodna stvarnost.

 

Pozivam Hrvatski sabor i premijerku da se odlučno ograde od služinskog pristupa, kojima se suverena prava hrvatske države stavljaju u ruke onih koji su ranije iskazali izrazito nepoštivanje međunarodnog prava.

 

Pozivam ih da to učine dok je još vrijeme i dok to Hrvatska još može, pozvao je iz Pariza predsjednički kandidat dr. Miroslav Tuđman.

 

Stožer dr. Miroslava Tuđmana http://www.miroslav-tudjman.com/