Miroslav Tuđman

Miroslav Tuđman

Miroslav Tuđman

0

Mesića treba sankcionirati u pravnom i političkom smislu

thumb_miroslav_tudjmanVeć smo prenijeli više izvještaja o konferenciji za medije prof. dr. Miroslava Tuđmana u Zadru, a naglasci na izrečeno ovisili od medija do medija. U nastavku prenosimo još vijest Hine i izdvajamo iz tog izvještaja dio koji govori o stvarima koje se u Hrvatskoj nisu smjele dogoditi.

"Na pitanje hoće li pokrenuti kaznene postupke protiv sadašnjega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića ako se utvrdi da je kršio zakone Miroslav Tuđman je rekao kako je u jednoj svojoj knjizi već dokazao dokumentima da je sadašnji predsjednik protuzakonito dijelio dokumente s oznakom vojne i državne tajne.

– U pravnome i političkom smislu moraju se poduzeti koraci da se to sankcionira – rekao je. Na pitanje je li za njega Mesić veleizdajnik Tuđman je odgovorio da je Mesić ''krivokletnik koji je lažno svjedočio protiv svoje države i generala''."

Hina o konferenciji za medije 26. listopada u Zadru

 

 

Predsjednički kandidat Miroslav Tuđman rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je 1200 ljudi potpisalo inicijativu za njegovu predsjedničku kandidaturu otkako je pokrenuta prošle godine u kolovozu.

 

Također je objavio imena 280 članova izbornog stožera, među kojima je deset akademika, nekoliko desetaka sveučilišnih profesora, petnaestak generala, brigadira i drugih visokih časnika HV-a u mirovini, a dodao je i da su osnovani izborni stožeri u Kanadi, SAD-u, Švicarskoj, Australiji, Njemačkoj te Bosni i Hercegovini.

 

Govoreći o najavljenim ustavnim promjenama, Miroslav Tuđman je ocijenio da te promjene znače redukciju hrvatskoga suvereniteta.

 

– Tim se promjenama ograničava glasovno pravo hrvatskom iseljeništvu, čime se poručuje Hrvatima izvan Hrvatske da su suvišni. Nema zemlje u svijetu koja svojim državljanima zabranjuje glasovanje – kazao je.


Dodao je da ne bi bilo uspješnih zemalja poput Irske, Izraela ili Kine bez njihova iseljeništva.

 

– Najavljene ustavne promjene ne vode računa o hrvatskim nacionalnim intersima, a one uz to navode na pretpostavku da će se Ustav mijenjati svakih nekoliko godina, kako koja garnitura dođe na vlast, a to Hrvatsku čini nestabilnom i nevjerodostojnom zemljom – rekao je Tuđman.

 

Na novinarsko pitanje o tome treba li podići spomenik Anti Paveliću odgovorio je kako ''ne treba jer je prodao Dalmaciju''.

 

Na pitanje o tome hoće li se zauzeti za promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu Tuđman je odgovorio kako zadržavanje tog imena zapravo znači ne rješavati se ideje Jugoslavije.

 

– S druge strane, po imenu prvoga hrvatskog predsjednika nazvana je livada, što je uvreda i manipulacija – dodao je.

 

Na pitanje hoće li pokrenuti kaznene postupke protiv sadašnjega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića ako se utvrdi da je kršio zakone Miroslav Tuđman je rekao kako je u jednoj svojoj knjizi već dokazao dokumentima da je sadašnji predsjednik protuzakonito dijelio dokumente s oznakom vojne i državne tajne.

 

– U pravnome i političkom smislu moraju se poduzeti koraci da se to sankcionira – rekao je. Na pitanje je li za njega Mesić veleizdajnik Tuđman je odgovorio da je Mesić ''krivokletnik koji je lažno svjedočio protiv svoje države i generala''.